Zima 1954 v rozhlasovém vysílání: Budoucnost patří uhlí!

19. leden 2024

Blížilo se první výročí smrti Josifa Stalina a Klementa Gottwalda. Na podstatě systému, který tito diktátoři nastavili, se ale změnilo pramálo: prezident Antonín Zápotocký v novoročním projevu oznámil, že úkoly roku 1953 byly splněny na 99 procent, a už odstavený ministr Zdeněk Nejedlý neúnavně každou neděli komentoval v rozhlasu události doma i ve světě. Jaké byly první tři měsíce rozhlasového vysílání v roce 1954?

Zmíněný novoroční projev Antonína Zápotockého z 1. ledna 1954 byl zajímavý tím, že prezident připustil nesmyslnost násilného zakládání zemědělských družstev. Na věci samotné to ale nic nezměnilo, sám prezident pro další omezování soukromého hospodaření na půdě ve svém projevu horoval. A stejně tak se pochválil za měnovou reformu z roku 1953.

Čtěte také

Zdeněk Nejedlý byl na počátku roku 1954 už „jen“ prezidentem Československé akademie věd. To mu nebránilo, aby neděli co neděli neopakovatelným způsobem jakoby lidového, vševědoucího glosátora komentoval ty nejsložitější, globální politické události.

Jeho čtvrthodinové pořady Na okraj dne vysílaly ve stejný čas všechny stanice rozhlasu v Čechách, na Moravě i na Slovensku, a tak před Zdeňkem Nejedlým nebylo úniku. Řešením bylo vypnout přijímač nebo si naladit zahraniční vysílání.

Ale to se zase posluchači ochudili o Nejedlého perly, jako byla ta z 31. ledna 1954: „Budujeme nový svět. Ale první hospodářsko-technickou podmínkou je uhlí. Uhlí a zase uhlí. Nejen proto, abychom měli uhlí. Ani ne pro uhlí samo. Řekneme-li uhlí, co však to vše znamená! Nejde jen o to, dostat dnes někde kbelík uhlí. Ač ani to nechceme a nesmíme podceňovat…“ a tak dál, a tak stále dál…

Porodní bolesti léčíme dobrým slovem

Z rozhlasového vysílání prvních tří měsíců roku 1954 stojí za zmínku třeba projev premiéra Viliama Širokého, který poslancům předkládal nový zákon o národních výborech s vysvětlením, že je skvělý, protože byl sepsán podle předlohy podobného, nejdemokratičtějšího zákona, zákona sovětského…

Čtěte také

A z dnešní perspektivy nebylo nezajímavé ani projednávání zákona o státním rozpočtu, který poslancům předložil ministr financí Július Ďuriš: zatímco dnes vydává Česká republika na obranu konečně ta léta slibovaná dvě procenta z ročního rozpočtu, v roce 1954 to bylo procent devět.

Z drobností z rozhlasového vysílání z ledna, února a března 1954 stojí za zmínku třeba vyprávění primářky porodnického oddělení nemocnice v Karlových Varech Vandy Jurčíkové, která vysvětlovala, že porodní bolesti žen léčí dobrým slovem, nebo unikátní nahrávka, pořízená Státní bezpečností (StB) v Plzni s Václavem Sirotkem, který se po sedmi letech vrátil z exilu.

Pracovníci StB mu různě nadhazují témata a upozorňují, co by měl ve svém „kajícím“ projevu zdůraznit – a tak Václav Sirotek hovoří o těžkých poměrech v bavorském uprchlickém táboře Valka a o tom, jak jsou emigranti jeden k druhému zlí.

Další zajímavé ukázky z dobového rozhlasového vysílání nabídne pořad Archiv Plus.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související