Autisté jsou za kontakt rádi, ale navázat ho je těžké. Potřebují od nás více aktivity

15. duben 2024

Jak se autismus projevuje? S čím musíme v komunikaci s autistou počítat? A jak s ním navázat kontakt? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior přišly Klára Šrůtková a Zdeňka Vlčková z organizace Děti úplňku, která se snaží ulehčit život autistům i jejich rodinám. Právě o poruše autistického spektra si povídaly s moderátorkou Denisou Kimlovou.

Co je to autismus

Autismus je porucha, při které je pro lidi více či méně obtížné vycházet s okolním světem. „Hůř navazují vztahy s lidmi, které potkávají. Svět je pro ně nesrozumitelné místo,” popisují odbornice. Za kontakt jsou rádi, ale je pro ně složité s ním začít. „Potřebují od nás víc aktivity, a abychom ten vztah navazovali my,” vysvětlují.

U osob s autismem se objevuje i smyslová přecitlivělost. Nejčastěji se jedná o reakce na světlo, na různé zvukové podněty jako je třeba tleskání nebo houkání sanitky. „Jejich tělo a vnímání světa může být někdy nepříjemné a my jim musíme pomoct k tomu, aby svět byl lepším místem,” uzavírají děvčata z organizace Děti úplňku.

Autistům mohou vadit hlasité zvuky, například ruch ve třídě

Jak se chovat k autistovi

Každý člověk chce být součástí nějaké skupiny a chce mít kamarády. U autistů je to ale o něco těžší. Třeba když mají zapadnout do party ve třídě. Své o tom ví i Zdeňka, která vyrůstala s autistickým bratrem.

„Je dobré poznat toho člověka, vědět, co má rád a co nemá rád. Jestli jsou nějaké věci, které mu vadí,” radí jak na kontakt s takovými spolužáky. Nejdůležitější je přijít na to, co autistického člověka rozčiluje, a tomu se vyhnout. Jinak se k němu můžete chovat jako ke komukoliv jinému, aby si nepřipadal ještě více zvláštně.

V centru pozornosti

Pokud máte autistu v rodině, může se vám zdát, že se vše točí kolem něj. A vy si můžete připadat trochu odstrčení. I na to ale organizace Děti úplňku myslí. Pro děti od 12 let pořádají setkávací klub i společné výlety.

O co všechno se organizace Děti úplňku stará a jaké akce pořádá? Poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Denisa Kimlová , Ema Stanečková , bva , kpe
Spustit audio

Související