Zlatá lyže vznikla díky deseti zlatým dukátům. Měla motivovat mladé ke skokům na lyžích i k běžkám

7. březen 2023

Pod názvem Zlatá lyže si každý milovník zimních sportů okamžitě vybaví známý závod v běžeckém lyžování v Novém Města na Moravě. Méně se ale ví, že závod je pojmenovaný podle ceny, která vznikla ve třicátých letech minulého století.

Maličká lyže je skutečně vyrobená ze zlata a v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě je vystavená v originální plaketě, v jaké ji vítěz získal.

Jediný, komu se podařilo vyhrát třikrát za sebou i pětkrát celkově, byl tehdejší významný závodník Bohumil Kosour

"Je vyrobená ze čtrnácti karátového zlata, a co je na ní nejpoutavější, je asi vázání, které je mechanicky funkční," usmívá se historik muzea Libor Denk. Výrobu ceny ze zlata inicioval novoměstský rodák Josef Jílek, tehdejší jednatel lyžařského klubu v Praze. "Pojí se s tím příhoda, že vysázel na stůl deset zlatých dukátů, a tím cenu, kterou sám navrhl, i sám zaplatil," vypráví dále historik.

Cena měla motivovat mladé sportovce, aby se více věnovali sdruženářskému závodu. Lyže je z roku 1933, ale první závod s názvem Zlatá lyže se jel až o rok později.

Zlatou lyži v originální plaketě mají vystavenou v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě, ukazuje historik Libor Denk

Cena měla být putovní, a měl ji získat ten, kdo dokáže vyhrát buť třikrát za sebou nebo pětkrát celkově. Jediný, komu se to obojí podařilo, byl tehdejší významný závodník Bohumil Kosour. Nikomu se to později už nepodařilo zopakovat, proto se stal majitelem Zlaté lyže. Muzeum oslovil jeho syn Vladimír Kosour, který ji muzeu v roce 2022 věnoval. "Stále je to něco, co spojuje všechny Novoměšťáky, protože ten zdravý patriotiskmus je s lyžováním významně spojen," říká Libor Denk.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.