Zlo není překážka dobra, ale jeho nepovedený bráška

22. duben 2020

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, vzhledem k nouzovému stavu uvítaly jen samy sebe, a to ještě na dálku. Nerozebíraly ale nic menšího než zlo. Jak jeho existenci ve světě přijmout a jak se s ním smířit ve vlastní osobnosti?

Zuzana si myslí, že zlo je integrální součástí každého člověka. Zato Ivanka si myslí, že lidé z podstaty zlí nejsou. Ona sama prý například nelže a to hlavně proto, že ji nebaví se pak do svých lží zaplétat. Zuzana ale přiznala, že někdy k tomuto nešvaru sklouzne, například svému příbuznému řekla, že už objednala instalatéra, aniž by to byla pravda.

Čestná Ivana se alespoň doznala k nějakým zlým skutkům z dětství lepila za skříně žvýkačky a pak po rodinném gruntování dostala vyhubováno. Zuzana se na to konto uvolnila a sdělila národu, že pod stoly lepila nejen žvejky, ale i šušně.

Ivana pak obrátila téma tak, že začala citovat z psychologické literatury a četla podivnou kazuistiku o zlém tatínkovi a synovi. Zuzaně to však přišlo jako nudná běžná konverzace každý má asi pod pojmem zlí lidé definováno něco jiného.

Obě zkušené ženy pak započaly brainstorming na téma, jak zlo poznat u potenciálního partnera: varovným signálem je to, když dotyčný nebo dotyčná nesnáší psy, jak si myslí Ivanka. Zuzanu zase po zkušenostech odrazuje, když její crush nenávidí své rodiče dá se pak předpokládat, že nesnášených objektů bude mít na kontě víc.

Chcete si vzpomenout na to, jak jste si kvůli spolužačce ze střední ušili voodoo panenku s její podobou? Pusťte si aktuální díl pořadu Buchty a zjistíte, že malým Antikristem nejste jen vy, ale i mnoho dalších.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.