Změna územního plánu v Pardubicích schválena. Příprava stavby multifunkční haly na Cihelně může pokračovat

18. prosinec 2023

Pardubičtí zastupitelé v pondělí večer schválili změnu územního plánu. Investorovi to umožňuje dál připravovat v lokalitě na Cihelně projekt výstavby multifunkční haly. 

Pardubičtí zastupitelé schválili změnu územního plánu. Investorovi to umožňuje dál připravovat v lokalitě na Cihelně projekt výstavbu multifunkční haly pro více než 15 000 diváků, hotelu či tréninkové haly. Náklady investor odhaduje na osm miliard korun.

Nakonec souhlas

Pardubice v roce 2017 změny územního plánu zastavily, aby se soustředily na přípravu nového dokumentu. V případě investice za osm miliard udělaly výjimku. V červnu zastupitelé schválili, že firma většinového majitele hokejového Dynama Petra Dědka může pořízení 22. změny územního plánu připravit, čas jí dali do prosince.

"Dostali jsme šibeniční termín a my jsme ho splnili. Teď bude probíhat nová územní studie, v srpnu 2027 bychom rádi měli projekt dokončený. Celý komplex přinese mnoho multiplikačních efektů, pokud se nám to podaří dotáhnout, bude to velký prospěch pro všechny," řekl novinářům Dědek, jehož firma MHAP o změnu dokumentu usilovala.
"Na projektu se mi líbí to environmentální čisté řešení, spousta stromů. Já ten projekt podpořím i kvůli tomu, že tady máme obrovskou příležitost," řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).  Krajské město je velmi dobře dopravně dostupné, ale turistika tu není až tak vysoká. Investice může pro cestovní ruch pozitivní změnou, dodal.

Nátlakové jednání? 

Společnost MHAP dnes na neveřejném setkání se zastupiteli projekt víc přiblížila, předložila vizualizace arény. Setkání se uskutečnilo hodinu a půl před schůzí zastupitelstva. "Takhle si rozhodně nepředstavuji prezentaci investora, to je nátlakové jednání," řekl opoziční zastupitel Vojtěch Jirsa (Piráti). Zástupci investora projekt krátce představili i na veřejném zasedání.

Centrem plánovaných staveb je aréna, jejíž kapacita má být přes 15.000 diváků, k tomu kongresový hotel s 500 lůžky. Vedle má stát také tréninková hala a parkovací dům. Kolem areálu je naplánovaný prstenec zeleně, v jedné části s parkem. Součástí mají být také restaurace a občerstvení, administrativní a prodejní plochy, parkovací dům, stavby občanské vybavenosti v pasivním standardu, mělo by tu být zdravotnické středisko, sportovní zázemí určené i pro veřejnost včetně další ledové plochy, zařízení pro rehabilitaci, relaxaci. "Bude to kus živého města, všechny věci koexistují, vytvářejí funkční mix," řekl zástupce investora.


Schválení územního plánu předcházela debata o memorandu města s investorem. V dokumentu obě strany například řeší zeleň nebo dopravní napojení. Investor tam například uvádí, že se na výstavbě dopravní obslužnosti bude podílet v nezbytném rozsahu a při spravedlivém dělení nákladů. Je připraven udělat parkové úpravy. Zaplatí také územní studii, vyplývá z memoranda.

Obavy části opozice

Podle opozice nemá město jistotu, že investor postaví, co slibuje. Obavy vyjádřili i jiní. Změna územního plánu přináší nejistotu pro všechny majitele pozemků v území. Rozšiřuje zastavitelné plochy, ubírá na zeleni. Nevede se veřejná diskuse, jak má území vypadat, uvedl advokát Tomáš Běhounek. Zastupuje majitele pozemků Eduarda Perru, který tam chce stavět byty. Dnes, stejně jako podnikatel Dědek v červnu, předložil návrh na pořízení 23. změny územního plánu, aby mu to umožnilo bytovou výstavbu. Zastupitelé ji podle principu rovného přístupu schválili.

autor: nov | zdroj: ČTK
Spustit audio