Změna zdravotní pojišťovny kvůli dluhu na pojistném se nevyplácí, upozorňuje šéf svazu pojišťoven

17. září 2023

Nejste spokojení se službami své zdravotní pojišťovny? Jednou za rok ji máte právo změnit. A letošní termín pro podání nové přihlášky skončí už za dva týdny, pak bude možné pojišťovnu změnit zase až po Novém roce. Pokud přihlášku do konce září stihnete podat, nový průkaz pojištěnce začne platit od příštího roku. Jak na změnu zdravotní pojišťovny? To probíráme s výkonným ředitelem Svazu zdravotních pojišťoven Martinem Baladou.

Výše pojistného je u všech zdravotních pojišťoven stejná, tak v čem se zdravotní pojišťovny liší? Proč vůbec přemýšlet o změně?

Čtěte také

Máte pravdu, že z pohledu výběru pojistného je to u všech pojišťoven stejné, dokonce i při nákladné péči, kterou všechny pojišťovny zajišťují pro své klienty, tam je to také stejné. Ve většině případech, kde se liší, tak to jsou různé preventivní programy, které pojišťovny pro své klienty nabízí.

Co v případě, kdy má někdo na pojistném dluhy? Může pojišťovnu také změnit?

Ano, tato okolnost změnu pojišťovny nevylučuje, nicméně dluh za původní pojišťovnou zůstává pořád v platnosti, a původní pojišťovna, neplní-li klient svůj dluh dobrovolně, ho bude vymáhat bez ohledu na to, že už není jejím klientem. To je standardní pro všechny pojišťovny. Takže tento únik se nevyplácí.

Liší se v něčem postup, pokud chtějí rodiče změnit zdravotní pojišťovnu dítěti? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Štěpán Pokorný , prh
Spustit audio

Související