Zmrzlý pelišák od Vlasty Canové je plný tvarohu a láká ke snědení v pelíšku

Zmrzlého pelišáka přihlásila Vlasta Canová z Jihlavy. Vláčný a velmi jedlý dezert je plný tvarohu. Není přeslazený, protože cukr není v nastrouhaném těstě, ale jen v náplni. Rozinky namočené ve slivovici mu dodají správný říz. Jak by řekla naše porotkyně Naďa Konvalinková: Je to taková krásná delikatesa do pelíšku.

Ingredience
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • 3 lžíce mléka
  •  
  • Na náplň:
  • 1250 g tučného tvarohu (5 kostek)
  • 300 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 velké lžíce rozinek
  • slivovice a šťáva z arónie na naložení rozinek
  • 4 žloutky
  • 5 bílků
  • špetka soli

Postup

Do mísy nasypeme mouku, přidáme prášek do pečiva, kakao, povolené máslo, žloutek a tři lžíce studeného mléka.

Rukama vypracujeme těsto. Zpočátku se těsto drobí, je to svým způsobem druh lineckého těsta, a to se takto chová. Pracujeme rychle, aby se nespařilo. Máslo by pak špatně pracovalo a smrskávalo by se tím těsto.

Vypracované těsto nemusí být dokonale hladké, ale musí držet. Dáme ho do fólie a necháme ho v mrazničce přes noc zmrznout.

Na náplň použijeme pět tučných tvarohů, přidáme k nim vanilkový cukr, čtyři žloutky, cukr a promícháme. Následně prošleháme šlehačem, aby se náplň odlehčila, ale zároveň nesmí téct. Opatrně do náplně vmícháme rozinky naložené ve slivovici.

Stranou si vyšleháme sníh z pěti bílků a špetky soli. A těsně před dokončením ho vmícháme do tvarohové náplně.

Zmrazené těsto vyndáme a rozdělíme na dvě poloviny. Pekáč vyložíme pečicím papírem, který zespoda trochu potřeme máslem, aby po plechu necestoval. Přímo do pekáče na struhadle nastrouháme polovinu těsta na hoblinky.

Lžící bereme připravenou náplň a klademe na nastrouhané těsto. Jemně roztlačíme do stran, abychom neporušili spodní vrstvu nastrouhaného těsta.

Na rozprostřenou náplň nastrouháme druhou polovinu zmrzlého těsta.

Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme zhruba 40 minut.

Vlasta Canová

Recept má od své kamarádky, která už ji bohužel opustila. Dělaly ho vždycky spolu, když byla nějaká oslava nebo jiná příležitost. Tentokrát ji přišly na natáčení k ní domů podpořit další dvě milé kamarádky.

Pohostila nás obrovskou obloženu mísou, skvělým uzeným a dalšími laskominami. Bylo to pohodové veselé natáčení.

Vlasta Canová a Patrik Rozehnal
autoři: Patrik Rozehnal , djo