Zubař kovář, rybička Nemo v igelitovém sáčku, brouk Pytlík. Různorodé masky prošly Malenicemi na Strakonicku

12. únor 2024 08:42

Tanec, hudba a hlavně průvody maškar. Obyvatelé mnoha vesnic v jižních Čechách slaví masopust. Tradiční i moderní masky se vydaly do ulic Malenic na Strakonicku. Na vrata obyvatel klepali třeba zubní víly se zubařem kovářem Kolozubem, Ferda Mravenec, medúzy a skoro padesát dalších maškar.

„Je to takový krásný zvyk, co tady ještě zůstává,“ říká Jana Dolanská, která stojí před svou zahradou, v rukou má koblihy a maso a hostí masky. Její manžel Karel už vyskládal na tác panáky slivovice. „Na to se musíte připravit,“ směje se.

K domu Dolanských dorazil zubař Kolozub a zkontroloval chrup. V průvodu jdou dále třeba rybička Nemo v igelitovém sáčku, medúzy, Ferda Mravenec nebo brouk pytlík.

Starosta Malenic Jiří Mráz jezdí s traktorem. „To je specifický traktor, kterému se říkalo splašená traverza, a vozí šatlavu. Do té masky přivedou některé občany a jdou se tam napít a pobavit. Kolem kráčí průvod s hudbou a vyláká lidi z baráků. Je to velká příležitost ke stmelení a masky i obyvatelé si to užívají,“ popisuje.

V pojízdné šatlavě jsou dvě dřevěné lavice a hlavně bar. „Je tam pohoštění pro ty, kdo se dostanou do šatlavy. Aby tam nebyli o vodě a chlebu, můžou si dát pivo, rum, posedět, popovídat a pak se zase vystřídají s někým jiným,“ dodává starosta.

Svoji cestu masky zakončí večer v Malenické hospůdce. S tím, jak se obec rozrůstá, masopust končí až za tmy.

Spustit audio

Související