Zvuk mělnických zvonů se nese 6 kilometrů. Slyšet jsou až v Lužci nad Vltavou

16. září 2019 15:00

Zvony na věžích a zvonicích v Mělníku a okolí pravidelně rozeznívá parta dobrovolníků. Nad hlavami se jim vznáší několik tun kovu, za silná lana přitom tahají s láskou a citem. Do tajů svého řemesla pravidelně zasvěcují i veřejnost. Můžete je potkat třeba na vyhlídkové věži chrámu Svatého Petra a Pavla.

„Lezeme sem každou neděli, a to dvakrát: ráno na devátou hodinu, kdy se v devět hodin zvoní na všechny tři zvony, a potom na poledne, kdy se zvoní na ty dva menší,“ rozhlíží se zvoník Martin Švec po místnosti plné trámů, kam je nutné vyšplhat po 134 schodech. Zavěšeny jsou tady tři zvony. Všechny nesou hned dvě jména.

„Uprostřed je největší zvon. Jmenuje se Svatý Petr a Pavel. Váží přibližně 3,1 tuny. Nemáme ho ale přesně zvážený. Váha, která by nám ho zvážila, váží 2 a půl tuny, takže tu sem nejspíš nedostaneme,“ usmívá se zvoník Martin Švec.

Na bytelném trámu visí moderní hodiny. Díky nim mohou zvoníci začít zvonit na vteřinu přesně. „Na „Petra a Pavla“, který je uprostřed, zvoní dva zvoníci. Na „Václava a Ludmilu“ stačí jeden zvoník a „Anežka a Zdislava“ je poháněná elektrickým motorem, takže tam ten zvoník není potřeba. Minimální počet, když se zvoní na všechny zvony, jsou tedy tři zvoníci,“ vypočítává Martin Švec.

V současné době zajišťuje zvonění v Mělníku a okolí 11 zvoníků a dva se zaučují. Zájemci jsou na chrámové věži vítání každou neděli před polednem. Zvoníci jim rozdají sluchátka a nechají je sáhnout na zvon, který i po vyzvánění ještě dlouhou dobu rezonuje.

Největší zvon chrámu Svatého Petra a Pavla v Mělníku váží více než tři tuny

Koncem října pak zvoníky i další případné zájemce čeká náročná akce „Běh zvoníků“. Neběží se do dálky, ale do výšky. Po příkrých žebřících a schodištích je nutné překonat 63 metrů a dostat se tak na vyhlídkový ochoz. Vítán je prý každý příchozí.

Spustit audio