Zvykli jsme si žít v krajině, kde vlci neexistují. Farmáři si musí lépe chránit stáda

12. červen 2023

Je vlk nebezpečný pro farmáře a jejich zvířata? K čemu je dobrý pastevecký pes? A jak poznáte, že v lese žije vlčí smečka?

Hostem zvířecího Klubu Rádia Junior byla Jindřiška Jelínková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. S moderátorkou Veronikou Hájkovou se zaměřily na v současné době hodně probírané téma vlků ve volné přírodě. Posluchačům představily i příběh zraněného vka Bubly, který potřeboval lidskou pomoc. 

O vlkovi a neposlušných kůzlátkách

Vlka obecného známe hlavně z pohádek jako nepřítele ovcí nebo koz. V posledních letech se mu tato pověst vrací s tím, jak se postupně víc a víc objevuje v české krajině a občas způsobuje škody chovatelům hospodářských zvířat. 

„U nás posledních 150 let vlk vůbec nebyl. Zvykli jsme si na to, že žijeme a hospodaříme v krajině, kde tahle velká šelma neexistuje,“ popisuje Jindřiška Jelínková. Mnoha chovatelům zvířat se tak návrat vlků nelíbí a mají na ně jiný názor než ochranáři přírody. „Není vůbec jednoduché nalézt shodnou řeč,“ potvrzuje Jindřiška. 

Je zvláštní, že když jedu na Slovensko, tak je tam nejen víc vlků, ale víc i chovatelů ovcí. Ale oni to nějak s těmi vlky umějí. Asi je to tím, že oni s nimi nikdy nepřerušili soužití,“ uvažuje moderátorka Veronika a Jindřiška jí dává za pravdu. Farmáři si hlavně musí stáda lépe chránit. V tom jim mohou pomoci například psi.

Hlídač hospodářských zvířat

V pohádkách často vídáme, že stádo ovcí hlídá pastevecký pes. „Ti psi to mají geneticky v sobě zakódované. Jsou to určité typy plemen, které k tomu mají dispozice a my se snažíme tuto novou praxi ochrany hospodářských zvířat pomocí pasteveckých psů dostávat i do povědomí České republiky a mezi české farmáře,“ vysvětluje odbornice.

Takový pes je ale  velmi náročný na chov. Není totiž cvičený, ale pouze vychovávaný tak, aby s ovcemi dokázal žít. Vyrůstá s nimi od útlého věku v tom, že stádo je jeho rodina, kterou musí dokázat chránit.

Na co si dát pozor

Jindřiška taky poradí, na co si dát pozor, když vyrazíme na prázdniny do přírody. „Pokud půjdou děti kolem pastvin, kde se pasou ovečky nebo i kravičky, určitě není dobré do pastvin vstupovat,” varuje. Pokud u stáda navíc uvidíte i pasteveckého psa, rozhodně byste měli zpozornět a nezastavovat se. Pes totiž nehlídá stádo jen před vlky, ale před jakýmikoliv nepřáteli, kterými v jeho očích můžete být i vy.

Jestliže půjdete lesem a bude vás zajímat, zda tam žijí vlci, poznáte to například podle trusu. V tom vlčím se totiž nachází velké množství zbytků kostí nebo srsti.

Ročně průměrně tři až čtyři vlci zahynou po srážce s automobilem. Pokud vás zajímá příběh vlka Bubly, který se na podzim loňského roku ocitl ve velmi špatném stavu na záchranné stanici, poslechněte si rozhovor s doktorkou přírodních věd Jindřiškou Jelínkovou.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva , kpe
Spustit audio

Související