1. etapa - těsné vítězství motorkáře Sunderlanda, o třetí místo se dělí Loprais a Kolomý

5. březen 2019

Rychlík Sam Sunderland dostál svému slibu a vyhrál první rychlostní zkoušku v délce 175 km o pouhých pět vteřin před Portugalcem Paulem Gonçalvesem na Hondě a zajistil si na svém KTM první vítězství v závodě. V kategorii aut dováděl Al-Attiyah a o 22 sekund porazil domácího Orlanda Terranovu, pak ale přišla penalizace. Pro Naniho Romu se vyhlídky na obhajobu loňského vítězství vypařily.

Motorky

Po dvou smolných Dakarech na Hondě Sam Sunderland konečně prokázal své schopnosti na KTM a vyhrál první dakarskou etapu z Buenos Aires do Villa Carlos Paz. Jeho nový stroj KTM mu skvěle padl do rukou a Angličan porazil svého týmového kolegu Marca Comu, který dokončil etapu na třetím místě. 25-ti letý Sunderland ale moc dobře ví, že závod je dlouhý a konkurence tvrdá. Na druhém místě skončil Paulo Gonçalves, který si chce v letošním ročníku závodu spravit chuť po loňském nevydařeném závodě, kdy mu během páté etapy začala hořet Honda a závod nedokončil.

Goncalves i Coma budou chtít sesadit Sunderlanda z prvního místa, ale budou muset také pečlivě sledovat čtvrtého Joana Barreda, stejně jako pátého Francouze Alaina Duclose na Sherco TVS, šestého Israele Esquerre a sedmého Davida Casteu. Na solidním osmém místě se umístil nováček závodu, Rakušan Matthias Walkner, zatímco zkušení jezdci Olivier Pain a Jordi Viladoms byli opatrní a na vedoucího závodníka ztrácí 3´30´´.

Čtěte také

Čtyřkolky

Kategorie čtyrkolek nepřinesla žádné překvapení a 175 km rychlostní zkoušku vyhrál zkušený Chilan Ignacio Calase. Loňský vítěz závodu za sebou nechal druhého Rafala Sonika a třetího Sergia Lafuenteho. Čtvrtý dojel nadějný Mauro Almeida, za ním asi o dvacet sekund pátý Mohammed Abu-Issa z Kataru.

Auta

Nasser Al-Attiyah

Dakar nelze vyhrát v první etapě, ale lze ho v ní prohrát. Své o tom ví obhájce titulu Nani Roma, který havaroval už několik kilometrů po startu etapy. Musel zastavit na několik hodin a byl by zázrak, kdyby se mu podařilo vyhrát i letošní Rallye. Na druhou stranu jeho týmový kolega Nasser Al-Attiyah byl na svém MINI na dobré cestě k celkovému druhému místu, ale po dvouminutové penalizaci za překročení rychlosti skončil v první etapě až sedmý. Etapu vyhrál domácí Orlando Terranova.

Nani Roma

Čtěte také

Roby Gordon stále čeká na své první celkové vítězství ve slavné Rallye. Aktuálně figuruje na průběžné druhé pozici jen minutu za vítězem etapy Terranovou. Naděje na dobré umístění má také Giniel de Villiers v Toyotě. Hodně se očekávalo od Carlose Sainze v Peugeotu, který ale skončil až osmý, jen pár vteřin za Al-Attiyahem a dvě místa před Peterhanselem, který si pravděpodobně myslel na lepší umístění. Cyril Despres, který letos poprvé soutěží v kategorii automobilů, ztratil na vedoucího závodníka 10 minut a skončil na 33. místě.

Kamióny

V první etapě Rallye Dakar 2015 výjimečně nedominovaly Kamazy. O první místo soupeřili Nizozemci Hans Stacey a Marcel van Vliet, Stacey ve voze IVECO zvítězil a je pevně přesvědčen, že může vyhrát celou letošní Rallye. Aleš Loprais i Martin Kolomý dojeli pouze se ztrátou 47 sekund na třetím a čtvrtém místě.

Martin Kolomý

Češi v 1. etapě

Mezi motorkáři nejlépe dojell David Pabiška na 28. místě. Nováček Ondřej Klymčiv obsadil velmi slušnou 36. příčku, i když ambice na celkové umístění má ještě vyšší. 72. byl Jan Veselý, 82. Gottvald a 86. Engel.

V kategorii kamiónů vybojovali třetí a čtvrté místo čeští piloti - na sekundu stejný čas zajeli Aleš Loprais s Manem a Martin Kolomý s Tatrou. Martin Macík junior, který kamión letos řídí poprvé, skončil 15., Vrátný zatím figuruje na 21. pozici.

Spustit audio