10. etapa - Změny v kategorii aut, Loprais před soupeři, všude prach

16. leden 2014

Rychlostní zkouška byla rozdělená na dvě části, z nichž každá byla úplně jiná. Začínala sestupem k pobřeží Pacifiku. Získaný náskok z minulého dne mohl ještě narůst v písečných pasážích na prvních dvou stovkách kilometrů. Ve druhé části bylo potřeba ještě více schopností ke zvládnutí úseku v prachu fesh-fesh. Když ji měli jezdci za sebou, rádi se „motali“ cestami kolem místních dolů. Kromě toho je uvítal majestátní oblouk La Portuda, který je od bivaku v Antofagastě co by kamenem dohodil.

Motocykly

Včerejší 15 minutová penalizace za překročení rychlosti není pro Joana Barredu překážkou pro vynikající výkon, který předvedl v 688 km dlouhé etapě z Iquique do Antofagasty. Jezdec Hondy, který desátou etapu začal na 10. místě, sledoval stopy předchozích jezdců a po celý závod tahal za plyn. Všechny předjel a vyhrál svoji devátou dakarskou etapu v životě – osm minut před Rodriguesem a devět minut a 40 vteřin před Despresem. Prozatímní lídr kategorie motocyklů dokončil etapu na pátém místě a vedení si stále drží, má náskok 44 minut na druhého Barredu Borta.

Viladoms na KTM, zatím třetí v pořadí

Zatímco se Cyril Despres stále dere nahoru tabulkou výsledků – momentálně je na šestém místě – špatná zpráva přišla od Chilana Esquerreho, který musel odstoupit kvůli pádu. Tím přišel o čtvrté místo v celkové klasifikaci, na něm ho vystřídal Olivier Pain. Náš Pabiška je po deseti závodech průběžně 17., jeho týmový kolega Svitko figuruje na deváté příčce.

Čtyřkolky

I když je souboj mezi průběžně prvním Ignaciem Casalem a druhým Sergiem Lafuentem na ostří nože, etapu nevyhrál ani jeden z nich. Nejrychlejším jezdcem byl Rus Sergej Karyakin. Lafuente dokončil závod těsně za lídrem tabulky, který se na první příčce drží i nadále. Jeho náskok dokonce narostl o dvě minuty na 24 minut a 38 vteřin. Rafal Sonik dokáže držet krok s vedoucím duem, ale zdá se, že raději přešel od útoku k obraně svého třetího místa.

Ignacio Casale - lídr kategorie čtyřkolek

Automobily: „Peter“ stoupá, Roma klesá, Sainz je venku

10. etapa byla smolná pro Carlose Sainze, který byl nucený odstoupit poté, co odbočil mimo trať v neutralizované oblasti spojující dva měřené úseky. Nicméně by tato událost mohla znamenat veliký zlom v letošním závodě. Celkový vůdce Nani Roma, který včera přišel o 11 minut z náskoku na Stéphana Peterhansela, dnes znovu vybouchl. Francouz už je na dohled – dvě minuty a 15 vteřin!

Stéphane Peterhnasel dokázal jako vždy vyvinout na Romu obrovský psychologický nátlak. Možná i proto se v první rychlostní zkoušce lídr tabulky zasekl na vrcholku duny, v druhé části ho přibrzdil defekt. Peterhnasel útočil celý den v obrovském tempu. Na jeho výkon uměl odpovědět pouze Al-Attiyah. Katarský jezdec stále touží po umístění na stupních vítězů a dělá proto všechno. Etapu vyhrál s náskokem tří minut a 50 sekund. A co je nejdůležitější – získal přes 28 minut na Giniela De Villierse a téměř 34 minut na Orlanda Terranovu, který ztratil přes půl hodiny, když se na začátku etapy zasekl na duně.

Al-Attiyah chce být na stupních vítězů

Etapa otřásla průběžnou klasifikací – náskok Naniho Romy se zmenšil na dvě minuty a 15 vteřin před Peterhanselem. Nasser Al-Attiyah se vyšplhal na třetí příčku, 46 minut za vůdcem. O stupně vítězů ale usiluje i De Villiers a Terranova, což na cestě do Valparaísa zaručuje ještě zajímavou podívanou.

Josefa Macháčka, jezdce Km Racingu, zradila v závěru deváté etapy převodovka a premiérové vystoupení v automobilové kategorii pro něj skončilo – do desátého závodu už nenastoupil.

Vítězná jízda Aleše Lopraise

Kamióny

Desátá etapa byla skvělým zážitkem pro všechny české fanoušky – zvítězil v ní Aleš Loprais a jeho Královna! Andrey Karginov získal trochu času na Gerarda De Rooye. Ruský pilot přijel do cíle pouze 37 vteřin za Lopraisovou posádkou, ale hlavně závod dokončil před Holanďanem De Rooyem, který byl třetí. Druhý je tak Karginov průběžně pouze o sedm minut a 55 vteřin – 11. etapa v dunách Copiapó by mohla být rozhodující.

Spustit audio