11. etapa - Atacama v celé své kráse: Coma a čtyři MINI v čele

17. leden 2014

Pro závodníky bylo v 11. etapě připraveno 605 kilometrů rychlostní zkoušky. Kromě vzdálenosti museli závodníci zvládnout ale i náročný test v poušti Atacama. A museli také prodat všechny své kvality pro off-road závody. Po jízdě místními cestami k dolům a překonávání mnoha řek se rozřadili v srdci písečných dun v Copiapu. Motorkáři mohli počítat s tím, že za řidítky stráví sedm hodin. Není třeba zdůrazňovat, že právě tam přicházely příležitosti vrátit se nebo se dostat do čela závodu. Toto byla totiž klíčová etapa Dakaru 2014.

Motocykly

Během dlouhé vzdálenosti, která byla na jezdce připravená, Marc Coma předvedl další ze svých brilantních výsledků. Vůdce celkového pořadí se po pádu v první hodině závodu dokázal vzpamatovat ještě před příjezdem k Atakamským dunám. Dohnal Cyrila Desprese a etapu dokončili téměř společně, Coma dojel o dvě minuty a 51 vteřin před ním. Třetí nejlepší čas měl Olivier Pain, který svádí divoké boje o celkové třetí místo s Jordim Viladomsem, který dnes na Francouze ztratil pouhých zhruba 30 sekund a průběžně si stále drží bronz.

Marc Coma v 11. závodě navýšil svůj náskok na druhého Barredu. Ten po 250 kilometrech upadl a poškodil si navigační přístroj, i přesto etapu dokončil, dojel pátý. Pabiška přejel cílovou čáru jako 21. a stále si drží 17. průběžnou příčku.

Pád Barredy Borta

Čtyřkolky

Odstoupil Sergio Lafuente! Po 272 kilometrech se porouchal motor jeho Yamahy a závodník etapu nedokončil. Ignacio Casale má tak téměř zajištěné vítězství, pokud se nebude potýkat s technickými problémy. Chilan, který se v cíli etapy opět ukázal jako první, se nyní může chlubit vedením v celkové klasifikaci o hodinu, čtyři minuty a 32 sekund před Polákem Sonikem.

Automobily

Ještě před jedenáctou etapou už se vědělo, že Stéphane Peterhansel v ní nebude útočit na lídra Naniho Romu. Stejné instrukce měl i Al-Attiyah. Nesmělo se totiž nic riskovat.

Katarský i Francouzský jezdec se spokojili s druhým a třetím místem. Terranova a De Villiers stále bojují o čtvrtou pozici v celkové klasifikaci, kterou si i po této etapě drží Orlando Terranova. Argentinec trasu dokončil na první pozici téměř 11 minut před Romou. Peterhansel a Al-Attiyah za ním byli dokonce o více než 14 a 20 minut. „Hra je u konce. Velmi jsme si to užili. Ale včera večer nás tým požádal, abychom už nepodstupovali žádné další riziko,“ prohlásil Peterhansel po dokončení 11. etapy. „Je to trošku frustrující, protože jsme udělali spoustu tvrdé práce, ale pokud chce mít MINI tři vozy na stupních vítězů. V rychlosti, jakou jsme jeli doposud, je snadné rozbít auto nebo i dvě v jeden den. Víme, že se to může stát.“

Vedoucí Nani Roma

Výsledek je takový, že Nani Roma má trochu více prostoru a to pět minut a 32 vteřina na druhého Peterhansela a 56 minut na Nassera Al-Attiyaha. Za nimi na čtvrté příčce čtvrté MINI s Argentincem Terranovou.

Kamióny

Aleš Loprais v doprovodu helikoptéry

Stupeň zlomu přišel i mezi kamióny. Své čtvrté vítězství v roce 2014 si připsal Andrey Karginov z Kamazu. Za ním do cíle dorazil jeho týmový kolega Eduard Nikolaev, 14 minut a 18 vteřin. Ale co je nejdůležitější, třetí byl Gerard De Rooy – o 15 minut a 51 vteřin, což je dostačující ztráta k tomu, aby ho Karginov sesadil z pozice lídra závodu. A tak se také stalo! Je mezi nimi téměř osmiminutový rozdíl.

Den po etapovém vítězství se Aleš Loprais opět vrátil ke své neoblíbené „bramboře“. Čtvrtý je i celkově. Na třetího Nikolaeva ztrácí přes půl hodiny. Velmi slušné umístění patřilo také Vlastimilu Vildmanovi, etapu dokončil 17. v pořadí. V celkové klasifikaci ale stoupá vzhůru, zatím je 13.

Spustit audio