12. etapa - Smůla pro Barredu, změny v kategorii automobilů!

18. leden 2014

Vysoko položené místo pro tuto 12. etapu v El Salvadoru se tyčí nad bivakem v Copiapu. Tato pozice zajistila, že se závodníci vyhnuly obvyklé místní mlze Camanchacha, která několikrát zdržela ranní start dakarské etapy. Opět to byla písečná etapa s dlouhými sériemi dun na konci měřeného úseku. A když jde o duny, je logické, že stroje byly v mnoha případech uvízlé v písku. V kategoriích, kde byly jezdci na čele naskládáni těsně za sebou, měli lídři právo strachovat se o svou pozici. 699 kilometrů na cestě do La Sereny byla pro závodníky předposledním dakarským závodem roku 2014.

Na posledním velkém písečném speciálu Dakaru 2014 opět dominoval Cyril Despres, Marc Coma, vítěz průběžného pořadí má ovšem své postave ní stále plně pod kontrolou.
V automobilovém závodě se Peterhansel nakonec dostal na pozici lídra pořadí! Na cílové čáře byl „Peter“ jako první a převzal vedení v celkové klasifikaci.

Motocykly

Despres opět zvítězil nad Comou. Z boje o přední pozice vypadl Barreda Bort! Jeho Honda mela problémy s elektronikou a Katalánec proto musel během závodu několikrát zastavit, což pro něj znamenalo obrovskou časovou ztrátu. Do cíle se dostal dvě hodiny a 29 sekund po Despresovi. Jeho neštěstí bylo naopak štěstím pro Oliviera Paina, který etapu dokončil třetí, celkově mu také patří třetí příčka.

Viladoms #4 zatím průběžně druhý

V podobném stylu, jako v minulé etapě závod ovládl Cyril Despres a mohl si vítězství připsat jako 33. v dakarské kariéře. V celkové klasifikaci vedoucí Marc Coma má už ale téměř jisté vítězství. I po patnáctiminutové penalizaci kvůli výměně motoru v minulé etapě. Na druhého v pořadí, jeho krajana Jordiho Viladomse má náskok téměř dvou hodin. Druhý Katalánec ale musí dávat veliký pozor na jezdce Yamahy Oliviera Paina, který je pouze 10 minut a 27 vteřin za ním. Rozhodně bude chtít bojovat o druhou pozici, ale bude také sledovat čtvrtého Cyrila Desprese, který by určitě rád skončil na stupních vítězů. Za Painem je o pouhé tři minuty a 45 vteřin.

Čtyřkolky

Ignacio Casale i přes délku etapy a bolestivé zápěstí, dokázal opět dosáhnout etapového vítězství a tím ukázat svoji nadřazenost nad soupeři. Druhý v pořadí za ním do cíle dorazil Holanďan Sebastian Husseini. Casale posiluje své postavení jako nástupce Marcose Patronelliho.
Průběžně druhý Sonik ztrácí na lídra závodu hodinu a 14 minut. Husseini, i když s velikou ztrátou více než pěti hodin, si stále pevně udržuje třetí pozici.

Automobily

Je obtížné pochopit, co se v kategorii automobilů vlastně děje. V pořadí panuje poněkud zmatek, protože i po vyhlášení týmových příkazů o udržení pozic, Nani Roma, Stéphane Peterhnasel a Nasser Al-Attiyah strávili den útočením.
První startující Orlando Terranova opět uvízl na duně a ztratil velké množství času. Nani Roma se potýkal s defektem na začátku speciálky a brzy byl dohnán Al-Attiyahem, později i Peterhanselem.

Velmi těsný soboj sváděli Nani Roma a Stéphane Peterhansel

Roma a Peterhansel se v průběhu závodu dostávali do těsného kontaktu, když ale Nani Roma měnil proraženou pneumatiku, dostal se Stéphane Peterhansel před něj a v etapě zvítězil. Bylo to jeho 65. dakarské etapové vítězství – tři minuty a 38 vteřin před Katarským jezdcem a pět minut a 58 vteřin Nanim Romou. V celkovém pořadí je mezi prvním Peterhansel a druhým Romou pouze desetivteřinový rozdíl! Třetí je Nasser Al-Attiyah je už ale 46minutová.

Kamióny

Gerard De Rooy - vítěz etapy

A ještě kategorie nákladních aut. Hrdost Gerardu Der Rooyovi nedovolila chybovat a holandský jezdec si tak mohl připsat další vítěznou etapu. Celkové prvenství si ale po včerejší výhře o téměř 10 minut drží Andrey Karginov. Třetí v etapě byl a i celkově je Eduard Nikolaev.

Aleš Loprais ztratil šance na medailové umístění. Těsně před polovinou rychlostní zkoušky mu praskla hadice od kompresoru. Ta se posádce podařila opravit, ale do cíle etapy dojela téměř s tříhodinnou ztrátou, na 34. místě. Celkově se tak Loprais propadl na sedmou pozici.

Nejlepším Čechem byl proto ve 12. etapě Vlastimil Vildman a jeho liazka na 20. místě, Tomáš Vrátný skončil hned za ním na 21. pozici.

Spustit audio