140 tisíc lidí na světě ročně usmrtí hadí jed. V Indii chybí osvěta

24. únor 2024

V indickém státě Tamil Nadu se uskutečnil výzkum, který má přispět k lepší informovanosti o možnostech prevence před uštknutím hady. Studie se zúčastnilo 535 lidí z vesnických komunit. Většina z nich hledá způsob, jak se útokům hadů bránit, ale jako prevenci používají neúčinné, někdy i pochybné postupy.

Každý rok zemře na světě 140 tisíc lidí na hadí uštknutí, 400 tisíc sice zůstane naživu, ale do konce života se potýkají s handicapem. Světová zdravotnická organizace (WHO) chce uvedené počty snížit do konce dekády aspoň na polovinu, výzkum se snažil tomu pomoci.

„Jde o palčivý a ve světě přehlížený zdravotní problém, není ale dobře prozkoumán sociální kontext u lidí, kteří přicházejí pravidelně do styku s jedovatými hady,“ říká herpetolog Václav Gvoždík.

Rýžová pole

Ve státě Tamil Nadu, kde výzkum probíhal, žije sice jen pět procent indické populace, ale dochází tam k asi 20 procentům všech případů uštknutí v Indii.

Čtěte také

Hlavní nebezpečí číhá v místních rýžových polích, ale i kdekoliv za venkovským domem. Chudý venkovan zpravidla do nemocnice nejde a jako prevenci k odstrašování hadů používá například česnek, kurkumu nebo posypovou sůl.

Problémem také bývá uštknutí v noci. „Vědí, že je třeba spát na vyvýšeném místě,” podotýká neurofyziolog František Vyskočil.

Zmije řetízková

„Nejvíc uštknutí tam způsobuje zmije řetízková, která se dokáže dobře zamaskovat v opadaném listí,“ říká herpetolog Gvoždík.

Čtěte také

Prudce jedovatá zmije paví je ještě menší, ještě víc uniká pozornosti, a může se proto snadno skrýt někde na dvorku.

V oblasti žijí i další nebezpeční hadi jako kobra indická a její příbuzní bungarové. „Kobry i bungarové mají velmi silné jedy obsahující neurotoxiny. U zmijí to trvá déle, než dojde k úmrtí,” vysvětluje Gvoždík.

Chůze naboso

V Indii se chodí hodně naboso, a tak vědci s farmáři řešili, zda by pomohlo, kdyby místní lidé dostávali boty zdarma. Jenže se ukázalo, že by to nemuselo tolik pomoci.

Čtěte také

„Hadi často kousnou rolníky, kteří pracují na rýžových polích, je tam hodně bahna, rýže roste z mokřadu,” popisuje Gvoždík. Běžné boty by v bahně uvízly.

Stačilo by možná mít pevnější kožené vysoké boty, ale lidé by se museli smířit s tím, že je budou ničit v bahně.

„V rybářských gumákách se člověk v tropickém klimatu hodně zpotí, ty nejsou moc praktické,“ vysvětluje Gvoždík.

Co může pomoci snížit počet hadích uštknutí? Jak si hadi křovináři stylizují obočí? Mohly do vývoje mozku obratlovců zasáhnout viry? Debatují herpetolog Václav Gvoždík, neurofyziolog František Vyskočil, spoluúčinkuje herečka Ester Kočičková. Moderuje Martina Mašková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.