150 let od zjevení Panny Marie v Lurdech

11. únor 2008

Desítky tisíc věřících se sjely do francouzských Lurd, kde se přesně před sto padesáti lety - v památný čtvrtek 11. února v roce 1858 - zjevila venkovance Bernadettě Sourbirousové Panna Marie. Mnozí přijíždějí do nejslavnějšího poutního místa v křesťanském světě v naději, že je uzdraví zázračná voda, tryskající ze studně v jeskyni. Nejvíc lidí dnes zřejmě navštíví slavnostní mši, slouženou těsně před polednem, protože Panna Marie se dívce Bernadettě zjevila v pravé poledne.

Církevní měřítko na rychlá uzdravení po návštěvě lurdské jeskyně je ale velmi přísné. Ze stovek případů, kdy se nemocní v Lurdech najednou zbavili svých potíží, církev uznala za zázrak jen něco přes šedesát.

Ročně do Lurd zavítá na pět milionů lidí. Malé městečko pod Pyrenejemi má pro ně připravené velké množství lůžek - plných 50 000. Patnáctitisícové Lurdy tak mají druhou největší ubytovací kapacitu ve Francii, samozřejmě po Paříži.

Za Český rozhlas je na oslavách v Lurdech přítomný reportér Jan Šmíd. Nabízíme Vám k poslechu i ke stažení reportáž, kterou v pondělí 11. února odvysílalo Rádio Česko v pořadu Zajímavosti z kultury, vědy a techniky.

Spustit audio