3. etapa - pro mnohé skončil Dakarský sen

8. leden 2014

Třetí etapa do San Juan nabídla jezdcům kamenitou a členitou speciálku v délce 301 kilometrů, pro motocykly a čtyřkolky byla etapa kvůli extrémním výkyvům počasí zkrácená. Pro auta a trucky se nezměnila. Posádky automobilů a kamionů se dostaly do podhůří And, což znamená nadmořské výšky až kolem 3500 metrů, motocyklisté dokonce vystoupali až do výšek okolo 4300 metrů. I takový je letošní Dakar.

Těžké pasáže – velké stoupání, hodně kamenů dnes dělalo potíže velké většině účastníků. „Připomínalo mi to enduro,“ tvrdila spousta jezdců motorkářské kategorie. Přišly technické problémy i zranění. Etapa byla osudná i velkým favoritům.

Motocykly

Joan Barreda dnes vytvořil nový rekord. Stal se prvním Dakarským jezdcem, který ve speciální etapě vystoupal až do výšky 4300 m pohoří And. Jeho výkon byl tak odměněn velkolepým výhledem. Etapa byla dnes pro motorkáře zkrácená o 130 kilometrů kvůli špatnému terénu v první části trati. Spoustě jezdců se stala tato etapa osudnou a zažili zklamání v podobě zranění nebo vypadnutí ze závodu ještě předtím, než si mohli vyzkoušet večer v bivaku na vlastní pěst. Své o tom ví i Jan Veselý, který se při závodu zdržel oživováním motocyklisty a dalšímu přivolával vrtulník, on sám měl problémy pouze navigační.

Svoje druhé etapové vítězství si připsal Joan Barreda, do bivaku dorazil téměř pět minut před Cyrilem Despresem, který se na trati potýkal s drobnými problémy. Třetí do cíle dorazil Marc Coma, třetí je i celkově.
Překvapení letošní rallye, Sam Sunderland skončil až 74. a celkově se propadl až na 30. místo, třetí etapa ho připravila o celkové prvenství.
Dopředu se posouvá Čech David Pabiška, do cíle dojel na 27. místě, v celkové klasifikaci se posunul na 25. příčku, jen tak dál!

Čtyřkolky

Cesta do izolovaného bivaku v Barréal byla krutá také pro obhájce prvenství Marcose Patronelliho, na trati rychlostní zkoušky ho potkala nehoda. Údajně stačil ze svého stroje seskočit těsně před tím, než se po ztrátě kontroly zřítil z vysokého srázu. Pilot byl do bivaku přepraven pouze s příznaky dehydratace a ze závodu odstoupil. Problémy měl také Lucas Bonetto. Z těchto událostí těžil Rafal Sonik. Tan tak vyhrál etapu a získal vedení v celkové klasifikaci. Na druhém místě v etapě i celkově se drží Casale.

Auta

Automobilová kategorie má opět jiného lídra, už třetího. Postavení na přední příčce tabulky se mění každou etapou. Tu 3. vyhrál Dani Roma. Vítěz minulé etapy, Peterhansel, zažil na trati mezi San Rafael a San Juan velmi obtížný den. Nejdříve se vychýlil mimo vyznačenou trasu, měl dokonce defekt na třech kolech najednou. Dojel až 29. Celkově si drží pátou pozici. Carlos Sainz se propadl celkově na čtvrté místo.

Al-Attiyah se také nevyhnul defektům. Pneumatiku se mu povedlo prorazit čtyřikrát. Celkově je 3. Dani Sousa a jeho Haval měly technické problémy, stihnou vůz opravit do začátku dalšího závodu?

Nani Roma, král San Juan

Nani Roma se blíží ke svému etapovému vítězství

Perfektně jel ale Nani Roma. Katalánec sice nedokázal vyhrát první etapu, vynahradil si to však etapou třetí. Stává se tedy jedním z horkých kandidátů na celkové prvenství v kategorii, protože je zatím celkově první. Druhý trasu dokončil Holowczyc. Druhý celkově a momentálně největší soupeř Daniho Romy je divoký Orlando Terranova.
Koncentraci v náročné třetí etapě udržel Josef Macháček. Dojel na 47. místě, celkově je 82.

Kamióny

V závodě kamionů na příjezdu do San Juan triumfoval Andrey Karginov. Toto jeho šesté etapové vítězství v kariéře však stále nestačí na celkové prvenství v kategorii. To si stále drží De Rooy s výhodou téměř 20 minut na druhého, jeho krajana Nizozemce Van Vlieta. Karginov je celkově třetí.

V etapě se dařilo také našim jezdcům. Aleš Loprais dojel do bivaku v San Juan jako třetí se ztrátou pouze zhruba pěti minut na vedoucího závodníka, hned minutu za ním byly vidět barvy Tatra Buggyra týmu s Martinem Kolomým. Celkově jim to vychází na velmi slušné 5. a 11. místo.
Za nimi do cíle přijížděli i další české posádky. 17. Tománek a 19. Valtr. Dokončit zvládli i další – Vrátný na 22. pozici a Vildman na 25.

Spustit audio