4. etapa - Despres v problémech, Sainz předvedl show

9. leden 2014

Mezi motorkáři do hry vstupuje strategie. Jejich navigační schopnosti budou ostře otestovány hned dopoledne. A aby toho nebylo málo, postupně se přidají problémy s opotřebovanými pneumatikami. Ty totiž musely zvládnout už etapu předešlého dne. Co se týká kategorie aut, bude je čekat ještě těžší úsek v krásné krajině. Půjde o nejdelší měřený úsek od africké etapy Zouerat – Tichit v roce 2005. Budou muset překonat řeky, sestup do kaňonu jako na divokém západě, a budou si muset dát zároveň pozor na své konkurenty. Jde o otevřený terén, kde je snadné předjíždět.

Čtvrtá etapa byla opět rozdělená na dvě části – pro auta a kamióny, kratší, ale ne jednodušší pro motocykly a čtyřkolky. Byla to náročná soutěž, rozlehlé pláně, rychlé cesty, ale i krásné přírodní scenérie. Jezdci o závodě mluvili jako o dlouhém a těžkém, dokonce jako o nelidském. Trpěli všichni – lidé i stroje. Ale to je Dakar!

Motocykl

V pořadí čtvrté etapě předcházel bivak v Barréal, takzvaná bez asistenční zóna, kde museli jezdci projevit svoji zručnost. Probíhala především základní údržba jako výměna oleje a pneumatik. Jezdci si také dopřáli malý oddych v místnosti, která vypadala jako kasárna. Všichni vyfasovali šortky, tričko a kartáček na zuby.

Cesta ze San Juan do Chilecita pro motorkáře měřila 353 kilometrů, polovinu toho, co pořadatelé připravili pro auta a kamióny. Motocyklisté se po samostatné noci těšili na svoje týmy a mechaniky, kterým předají své stroje. Jejich dojezdu do cíle však předcházelo i několik pádů.

Třetí v cíli Marc Coma

Vítěz minulé etapy Barreda Bort měl navigační problémy, provázela ho nervozita a následoval pád. Snažil se to dohnat agresivní jízdou, ale stačilo to pouze na šesté místo. Průběžně si stále drží první pozici, jeho náskok se ovšem zkrátil na 3 minuty pře druhým Comou. Ten v závodě podal skvělý výkon a dojel třetí. Druhou pozici si díky bezchybné jízdě zajistil Chaleco López, celkově je zatím třetí, první v etapě byl Juan Pedrero.

Čtvrtý den Dakarské rallye byl krutým probuzením například pro obhájce titulu Cyrila Desprese. Většinu etapy udržoval slušné tempo, pár kilometrů před cílem však upadl a mohl pouze sledovat, jak ho jeho soupeři předjíždějí, ztratil 40 minut, což pro něj znamenalo 16. místo v etapě.
Za zmínku určitě stojí také Slovák Štefan Svitko, který je po čtvrté etapě na průběžném 11. místě, jeho týmový kolega David Pabiška se usídlil na prozatímním 26. a má nakročeno k nejlepšímu umístění své Dakarské kariéry. Jan Veselý do závodu neodstartoval.

Automobily

Hodně se bloudilo, problémy s navigací měli i jezdci na předních příčkách průběžné tabulky výsledků. Nani Roma vyrazil ze San Juan v sedm hodin a dvacet minut místního času jako lídr kategorie automobilů. Čekali ho dva měřené úseky (217 a 284 km, v tomto pořadí), následovalo 157 kilometrů časovky. Měl ale velikou smůlu, dojel až na pátém místě a jeho Mini v celkové klasifikaci předstihl jeho rival z Madridu Carlos Sainz. Španěl jel naplno od začátku až do konce a nikdo nebyl schopný na jeho tempo odpovědět. Nezpomalil ho ani rozbitý posilovač řízení. Druhé místo získal Stéphane Peterhansel, který se nevzdal boje ani navzdory několika defektům. Třetí skončil odvážný Nasser Al-Attiyah.
Velmi dobře se s etapou popral Orlando Terranova, dojel šestý, Giniel De Villiers měl naopak technické problémy, ztratil hodně času a skončil sedmý.
A celková klasifikace na prvních třech místech? Sainz, Roma, Al-Attiyah.
Josef Macháček se dostává do tempa. Posunul se zase o malinký kousek dopředu na 45. etapové místo, celkově je na 58. příčce.

Kamióny

Carlos Sainz je etapu naplno

V kategorii kamionů probíhal další velký boj, ze kterého vítězně odjel Gerard De Rooy, v letošním ročníku jde už o jeho druhé etapové vítězství. I přes jeho 36minutový náskok na druhého Van Vlieta ale nic neznamená, ještě nic není rozhodnuté. Oni se totiž zdánlivě jenom malé problémy mohou proměnit v problémy veliké, které znamenají také velikou ztrátu. De Rooy ale tedy průběžné první, za ním Vliet, na třetím je pronásleduje Karginov.

Tatra Buggyra tým na trati

Dařilo se Kolomému! Ten zazářil dojezdem na 4. místě a celkově je osmý. Ale jeho cesta nebyla bezproblémová, ke konci posádce došla zásoba vody a Kolomý do cíle dorazil značně dehydrovaný.
Aleši Lopraisovi podobně jako ve druhé etapě i tentokrát přestal fungovat pohon 4x4, jeho Královně také unikal olej, který musel být postupně doplňován. Vzhledem k potížím je jeho umístění dobré, dojel na devátém místě o 13 minut později než Martin Kolomý. Průběžně se ale drží před Martinem na sedmé příčce.

Moc hezky se dívá také na zbytek tabulky s výsledky a české piloty. Liazka Vlastimila Vildmana je po čtvrtém závodním dni celkově 17., Jaroslav Valtr je 19., Tomáš Vrátný je zatím průběžně na 22. pozici a Tománek na 24.

Spustit audio