9. etapa - Prudký sestup na trati, lídři tabulky beze změny

15. leden 2014

Ve 422 kilometrů dlouhé rychlostní zkoušce dnes Dakar 2014 dosáhnul nejsevernějšího bodu v Iquique, kde závodníci poprvé v tomto ročníku spatřili oceán. Kromě toho jezdci a týmy znovu objevili atakamské duny po první části rychlostní zkoušky, která byla dosti únavná. Specialisté na duny tady kralovali v části trasy dlouhé skoro 150 kilometrů. Vzrušení bylo zaručeno na úplném konci dne v posledních třech kilometrech při více než třicetiprocentním klesání do Iquique, na kterém se nedoporučuje skoro vůbec brzdit. Gravitační zákon sám táhnul jezdce do bivaku. To vše bylo ale pouhým začátkem písečného dramatu.

Deváté etapě dominoval písek, motorkář Marc Coma posílil svůj náskok v celkové klasifikaci. V kategorii automobilů útočil Stéphane Peterhansel, který vyhrál potřetí v roce 2014, Macháček má opět nahnutý osud. Loprais etapu dokončil čtvrtý.

Motocykly

Marc Coma získal v deváté etapě, jedné z klíčových 36. ročníku, hlavně klid a ještě větší převahu nad zbytkem startovního pole. Ráno vyjížděl třetí za Barredou a Despresem. Katalánec ale brzy dohnal své dva protivníky a v etapě zvítězil. Podruhé v letošním roce, po 23. v životě. Dojel pět a půl minuty před druhým Despresem, držitelem loňského titulu. Ten ztratil čas ke konci etapy, musel dávat pozor na spotřebu benzínu. Za nimi dorazil Pedrero Garcia a stroj Sherco, devět minut za vítězem. Celkově druhý se zatím drží Joan Barreda, třetí Viladoms.

Už po několikáté se s problémy potýkal Alain Duclos, tentokrát ho zradil ventil jeho stroje a musel být do bivaku odtažen svým týmovým kolegou. Ztrácí proto veškeré naděje na dobrý výsledek v celkové klasifikaci.

Duclos jede do cíle tažený na laně

Zběsile vzhůru naopak stoupá Chilan Jeremias Izrael Esquerre a patří mu průběžná čtvrtá příčka. Cyril Despres je momentálně průběžně osmý, na prvního Comu ztrácí dvě a půl hodiny. Šest hodin a 14 minut je za Comou David Pabiška, Znamená to pro něj ale 19. místo, což je skvělý výsledek.

Zvláštní uznání by měla získat Španělka Laia Sanz, vedoucí žena celkového pořadí. V deváté etapě dojena na fantastické osmé pozici!

Automobily

Motocykly a čtyřkolky po sobě zanechaly stopy a tak se museli piloti automobilů v první části speciálky potýkat s velkým množstvím prachu fesh-fesh, jet v popředí bylo výhodou.

Zatímco All-Attiyahovi se moc nedařilo, Peterhansel předvedlo jeden ze svých nejlepších útoků v kariéře. Navzdory složité navigaci držitel titulu dosáhl třetího letošního etapového vítězství, což z něj s celkovými 64 udělalo soutěžícího s největším počtem vítězných etap na Dakaru. Dostal se tak zase o krok blíž k průběžně vedoucímu Nanimu Romovi, už mu zbývá jenom 12 minut a 10 vteřin.

Peterhansel už má lídra Naniho Romu na dohle

Kromě boje vedoucího dua byl závod poznamenán technickými problémy Carlose Sainze, který po 195 kilometrech ulomil zavěšení kola a do bivaku v Iquique se musel doploužit šnečím tempem. To také přispělo k boji o třetí pódiové umístění mezi Terranovou a De Villiersem. Argentinec jel, navzdory defektu, lépe a to díky navigačním problémům a dvěma defektům jeho soupeře. Výsledkem byl zisk osmi minut a 43 vteřin pro „Orlyho“, který tak vyšplhal zpátky na třetí průběžnou příčku, pět minut a 13 sekund před De Villiersem.

Podle informací KM Racing týmu měl Josef Macháček poruchu, v dunách se poškodil jeden z ventilů jeho buginy a zadřel se motor. Do bivaku ho odtáhla až odstoupivší závodní liazka s Jardou Valtrem za volantem. O dalším osudu Pepy Macháčka se bude opět jednat.

Kamióny

Vůdce se dostal pod palbu svých pronásledovatelů. Podruhé za sebou zvítězil Andrey Karginov. Bylo to jeho osmé na Rallye Dakar 2014. Do cíle přijel 19 minut před lídrem celkové klasifikace Gerardem De Rooyem. De Rooy na začátku etapy na nerovném terénu písečných dun šlápl v jednu chvíli málo za plyn a uvízl. Nicméně to pro Holanďana není žádné drama. Na Karginova má stále náskok 13 minut a 28 sekund.

Podruhé za sebou zvítězil Karginov #506

Aleš Loprais závod dokončil čtvrtý a na páté pozici figuruje v celkové klasifikaci. Na vedoucího De Rooye ztrácí hodinu a 48 minut. Další tři české posádky se v etapě poskládaly hezky za sebou. Vildmanova dojela 16., 17. Vrátného a 18. Tománkova.

Spustit audio