Agenti Stasi v Braniborsku nebyli jen postkomunisté

14. prosinec 2009

Zjištění, že někteří braniborští politici byli zapleteni s východoněmeckou Stasi, vyvolalo v Postupimi demonstrace, namířené proti tzv. červeno-rudé koalici sociálních demokratů a postkomunistické strany Levice. Demonstranti žádají jejich odstoupení a vyhlášení nových voleb, ačkoliv od posledních uplynulo pouze čtvrt roku.

Původně se jednalo o reprezentanty strany Levice, nyní podle listu Märkisch Allgemeine se to týká i představitele křesťanské unie. Východoněmecké tajná služba vedla o nynějším unionistickém podnikateli Thilo Steinbachovi více než stostránkový spis pod krycím jménem Bernd. Jeho úkolem bylo dodávat informace z církevních kruhů, zejména o křesťanské mírové konferenci. Steinbach byl již v době existence NDR členem CDU a po politických změnách v roce 89 se stal zahraničně politickým poradcem posledního východoněmeckého premiéra Lothara de Maiziéra. To mu zajistilo razantní kariéru a stal se de facto ministrem zahraničí. Dnes pracuje jako podnikatelský poradce a chlubí se svým přátelstvím a dobrými kontakty se sociálně demokratickými zemskými ministry vnitra Rainerem Speerem a práce a rodiny Günterem Baaskem, kteří nyní sedí ve vládě s postkomunisty. Tvrdí, že je jejich politickým poradcem a má na ně rozhodující vliv. Při příležitosti 5O. narozenin Baaskeho byl v jistém časopise zveřejněn snímek, jak s nimi loví ryby a společně jsou v představenstvu fotbalového sdružení "SV Babelsberg O3". Nyní však vypluly na povrch akta Stasi, ze kterých vyplývá, že byl jejím spolupracovníkem.. Oficiální představitelé CDU se brání, že příslušné dokumenty ještě neviděli. Pokud by se obvinění potvrdila, pak by bylo zahájeno řízení pro poškození strany, prohlásil generální tajemník braniborské CDU Dieter Dombrowski. Zemské vedení je však razantnější a prohlásilo, že pokud by se to potvrdilo, musí Steinbach co nejrychleji opustit její řady.

Spoluprací se Stasi se koncem minulého týdne musel zabývat tzv.malý stranický sjezd Levice v Postupimi, poté co vyšlo na povrch, že někteří její vedoucí zemští představitelé byli jejími agenty. V přijatém prohlášení vzala strana plnou odpovědnost za vznik této situace, která poškodila důvěru v nedávno vzniklou červeno-rudou koalici se sociálními demokraty. V zářijových volbách v této dva a půl milionové spolkové zemi obě strany dosáhly šedesáti procentní podpory a SPD má 31 poslanců, Levice o pět méně. Opoziční CDU 19, liberální FDP 7 a Zelení o dva méně. Pravicoví extremisté ze zemského sněmu vypadli. Vláda ustavená v listopadu bývalým předsedou SPD Matthiasem Platzekem, který opustil předchozí koalici s CDU, je složena z pěti příslušníků jeho strany a čtyř Levice. Za dveřmi sjezdu byl projednán především případ představitelů Levice Gerda-Rüdigera Hoffmanna a Renaty Adolphové, z nichž první opustil řady strany, avšak nevzdal se poslaneckého mandátu, což jeho soudružka učinila. Na základě podezření ze spolupráce se Stasi viceprezidentka zemského sněmu Gerlinde Stobrawová odstoupila ze své funkce.

V prohlášení sjezdu se konstatuje, že žádali o důvěru voličů, aniž by je seznámili se svými životopisy. Tím klamali stranu a poslaneckou frakci, a proto požaduje, aby i Hoffmann opustil poslaneckou lavici. Jak konstatovala její předsedkyně Kerstin Kaiserová na závěr, jednání to bylo bolestivé, ale nutné. Protestující veřejnost však poukazuje, že v řadách braniborských politiků strany Levice jsou ještě další spolupracovníci nebo informátoři Stasi. Tak vnitropolitický mluvčí frakce Hans-Jürgen Scharfenberg podával zprávy o svých spolupracovnících postupimské Akademie pro státní právo. Další poslanec Axel Henschke byl členem strážného oddílu "Feliks Dzierzynski" ve vězení Stasi a Kerstin Kaiserová informovala o svých spolužácích slavistiky v Leningradě. Též však zemský předseda strany Thomas Nord, který je nyní poslancem Bundestagu, byl od roku 1983 veden jako neoficiální spolupracovník ministerstva státní bezpečnosti. Tato vlna odhalení v Braniborsku po neúspěchu strany Levice při pokusu vstoupit do vlád v Sársku a Duryňsku hrozí sporem o další taktice a orientaci v době, kdy těžce onemocněl její spolupředseda Oskar Lafontaine.

Jeden z předních představitelů Levice, spolkový poslanec Dietmar Bartsch známý tím, že byl schopen vždy pohotově odrážet při diskusích útoky proti straně stoickým klidem, je v poslední době viditelně nervózní. Ještě po zářijových spolkových volbách se zdálo, že po dosažení historického dvouciferného procentního výsledku došlo konečně k rozhodnému zvratu v souboji se sociální demokracií. Nyní podle jeho slov vyvřel vulkán o postkomunistické minulosti strany, který potvrdil, že tato otázka není vyřešena. "Museli jsme poznat, že otázka minulosti je v politickém boji využívána. Musíme proto z toho vyvodit závěry a otevřeně se k tomu postavit".

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio