Aleš Loprais na Rallye Dakar 2016 končí!

7. leden 2016

Český závodní Aleš Loprais musel předčasně odstoupit z Rallye Dakar 2016. Po skončení 4. etapy jeho Iveco zastavily technické problémy a do dnešní etapy už nestihl nastoupit.

Aleš Loprais o včerejších technických problémech, díky kterým musel odstoupit ze závodu:

„Omlouvám se všem za komunikační výluku způsobenou nocováním ve spojovací etapě ve výšce 4000 metrů nad mořem bez možnosti běžné komunikace. Včerejší etapa byla poněkud zvláštní. Pravděpodobně předešlé vydatné deště a všudy přítomné bláto se podepsaly na elektronice našeho vozidla. Těsně před startem nám odešel systém dohušťování pneumatik, následně ihned po startu spodní řada rychlostních stupňů a kousek za polovinou erzety pohon 4x4. Nicméně do cíle jsme dodriftovali jen se zádním náhonem ve velmi slušném čase, a já byl šťastný, že jsme to s autem, které nebylo ve 100% kondici dotáhli do cíle. Následně jsme pokračovali spojovací etapou do maratonského bivaku.

V horách v tom nejvyšším možném místě se zablokovalo levé přední kolo. Ihned jsme zastavili a závadu rychle analyzovali. Bohužel došlo z prozatím neznámého důvodu k poškození ložiska náboje předního kola. Tento díl jsme sebou my a ani nikdo z dalších účastníků, kteří u nás zastavili, u sebe neměli. Znamenalo to jediné. Zavolat asistenci, která byla v tu chvíli od nás 600 km daleko a čekat na pomoc. Mezitím jsme demontovali náboj kola, postavili v noci stany a čekali na ranní pomoc. Kluky ze servisu jsem navigoval satelitním telefonem a odeslal jim koordináty GPS, kde nás mají hledat. Dorazili za tmy nad ránem. Ve výšce čtyři tisíce metrů vše funguje jinak. Člověk se rychle unaví a trpí velkými bolestmi hlavy a malátností.

Aspoň malý odpočinek během oprav

Oprava se podařila až v poledne dnešního dne a my se vydali do bivaku s malou nadějí, zda stihneme limit startu do další etapy. Bohužel to nevyšlo a brána startu pro nás zůstala uzavřena. Mrzí mne to moc, i když dobře vím, že tohle přesně je Dakar, krásný, fascinující, neúprosný a také krutý.“

Porouchané Iveco opravovali ve výšce 4000 m. n. m.
Spustit audio