Aleš Pavlorek

hudební skladatel (nar. 1971)

Aleš Pavlorek je dlouholetým klarinetistou Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín. Skladbě se začal věnovat jako samouk před několika lety a stal se úspěšným a prováděným autorem. Hru na klarinet studoval na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, vedle toho absolvoval také Institut pro umělecká studia Ostravské univerzity. Je členem Stadlerova klarinetového kvarteta, které se zaměřuje na hudbu 16.–18. století, jazzové a soudobé koncertní skladby.

Klarinetu se výrazně věnuje i skladatelsky. S hráčskou zkušeností využívá jeho technické a výrazové možnosti v nejrůznějších nástrojových kombinacích. Komponuje výhradně komorní a orchestrální hudbu postavenou na bázi rozšířeně-tonálního materiálu. Pavlorkovy skladby byly provedeny na několika významných hudebních festivalech, např. Janáčkův máj, Forfest v Kroměříži, Bratislavské hudební léto a další.

V letech 1993–1998 obdržel za své kompozice několikrát ocenění ve skladatelské soutěži Generace. V roce 2006 napsal pro basklarinetistu Jiřího Parubiaka Koncert pro basklarinet a orchestr, který posléze zvítězil ve skladatelské soutěži Českého rozhlasu 3 Vltava.

Tituly k pronájmu - viz Kompletní katalog skladeb

Tituly k prodeji:
ClarinoPré
Concerto per clarinetto basso ed orchestra
Sonatina "Mattinata"

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz