Anenská pouť

29. červenec 2002

"Svatá Anna - chladna z rána." Pod touto pranostikou si nejčastěji představíme, že sice ještě máme léto a prázdniny v plném proudu, ale už pomalu končí horké červencové noci (a rána). I když o nějakých horkých nocích a ránech v Orlických horách se dá pouze diskutovat. Svátek Anny však v této lokalitě znamená i něco jiného, totiž že tento víkend se v Rokytnici v Orlických horách konala tradiční Anenská pouť.

Pro návštěvníky byl přichystán bohatý program včetně opravdu velkolepého ohňostroje před tamním zámkem. Nechyběly stánky s perníkovým zbožím a ani cukrová vata. Zejména pro děti, ale nejen pro ně, byly lákadlem pouťové atrakce.

Střelnice

V pátek odpoledne byl v rámci pouti vysvěcen nový zvon pro kapli Panny Marie v Údolíčku, který byl letos na jaře přivezen z kovolijecké dílny pana Janečka v Merklovicích u Vamberka. Je odlit z pravé zvonoviny, což je slitina mědi a cínu, a jeho celková váha je 35 kg. Na financování výroby se podíleli převážně rodáci z Údolíčka a Panského Pole, kteří nyní žijí v Německu. Na těle zvonu je dvojjazyčný text: "Ke cti a chvále Boha a milované vlasti - LP 2002", který vyjadřuje touhu obou národů po společné mírové budoucnosti.

V sobotu bylo možné se u příležitosti konání pouti svézt vlakem taženým parní lokomotivou. Trasa byla Hradec Králové - Rokytnice v Orlických horách a zpět.

Zvon pro kapli Panny Marie v Údolíčku

Po dobu trvání pouti bylo možné navštívit výstavu paličkované krajky Krajkářské školy nebo ukázku tradičních lidových řemesel. Pro činorodé, fyzicky zdatné či motorizované návštěvníky pouti pak mohla být lákadlem Hanička. Ale neděste se, nejde o žádnou místní vyhlášenou děvu, ale o dělostřelecku tvrz nedaleko Rokytnice vybudovanou jako součást československého předválečného opevnění. Prohlídka pevnosti zahrnuje 1 km podzemních chodeb a sálů umístěných až 40 m pod povrchem. Hanička je přístupná veřejnosti i mimo dobu trvání pouti, a to od května do října. Chcete-li se tam však vypravit z větší dálky, vždy se vám vyplatí dopředu si ověřit otevírací dobu. A svetry s sebou i v parném létě!

Spustit audio