Angela Merkelová v USA

4. listopad 2009

Německá spolková kancléřka přednesla včera před oběma komorami amerického kongresu podle politických pozorovatelů i německého tisku životní projev. Umožnila jí to mimořádná situace, kdy po 52 letech mohla po Adenauerovi jako šéfka vlády vystoupit před americkým zákonodárným sborem, a to šedesát let po vzniku německého demokratického státu a dvacet let po stržení berlínské zdi.

0:00
/
0:00

V půlhodinovém projevu, přerušovaném ovacemi kongresmanů, působivě osvětlila německé dějiny od nacistického holocaustu a druhé světové války až po pád berlínské zdi. To vše na pozadí svých osobních prožitků východoněmecké občanky, která dnes stojí v čele vlády sjednoceného Německa. Jednoznačně se přihlásila k "Duchu svobody" a poděkovala 16 milionům amerických občanů, kteří jako diplomaté a vojáci po válce pracovali ve Spolkové republice. Citovala přitom z projevů Kennedyho, Reagana a Clintona. Zdůraznila, že i dnes jsou Spojené státy hlavním partnerem v nejdůležitější výzvě 21. století, kterou je svoboda a bezpečnost, blahobyt a spravedlnost a ochrana naší planety. V této souvislosti poděkovala současnému prezidentu Obamovi, že vysoce hodnotí ochranu životního prostředí. Za potlesku kongresmanů vyzvala k společnému postupu na nastávající konferenci o klimatu v Kodani.

"Když Evropa a USA budou připraveny zde uzavřít závazná usnesení, pak budeme schopni o tom přesvědčit i Čínu a Indii", zdůraznila německá spolková kancléřka. V projevu přednášeném částečně německy a anglicky se ostře vyslovila vůči Íránu. Pohrozila mu ekonomickými sankcemi, pokud bude pokračovat ve svém jaderném programu. "Atomová bomba v rukách íránského prezidenta, který popírá holocaust a vyhrožuje Izraeli popíráním jeho práva na existenci, to nesmí být. Kdo ohrožuje Izrael, ohrožuje i nás," prohlásila Merkelová za velkého potlesku. Opatrněji se vyslovila k situaci v Afganistanu s tím, že Německo se nadále nevyhýbá odpovědnosti za situaci v této zemi. V době, kdy USA chtějí masivně zvýšit vojenskou účast v této části světa a očekávají přiměřený podíl svých spojenců v NATO, spolková vláda dala pouze najevo, že chce mandát o účasti Bundeswehru beze změny pouze prodloužit. O dalším postupu by se mělo rozhodnout, až se vyjasní budoucí strategie v Afganistanu.

Jak prohlásil ještě před příjezdem Merkelové do USA státní tajemník zahraničních věcí Werner Hoyer, teprve pak by bylo možné uvažovat o zvýšení německého kontingentu. Podle nového ministra obrany Karl-Theodora zu Guttenberga do nového rozhodnutí Bundestagu, které bude následovat nejpozději do 13.prosince, bude v Afganistanu nasazeno dosavadních 4500 příslušníků Bundeswehru. Angela Merkelová tento problém i další otázky společného zájmu projednala ještě před svým vystoupením na setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou. Ten podle tradice nebyl přítomen jejímu projevu v Kongresu. Šlo však o historické setkání prvního barevného prezidenta USA s první německou ženou, stojící v čele německé vlády, což umožňuje nastartování nové politiky, charakterizované "stržením všech zdí". Bude však záležet, jak se oběma těmto osobnostem podaří prosadit především své vnitropolitické cíle. Dnešní komentáře hodnotí projev spolkové kancléřky jako "moudrý, smělý, suverénní a dobře vyvážený".

Berlínský "Der Tagesspiegel" označuje její vystoupení za životní, kde o velkých věcech hovořila jednoduchými slovy, kterým každý rozuměl.. Rovněž "Thüringer Allgemeine" píše, že šlo o jasná slova. "Byl to dobrý projev, který odpovídal historickému místu, kde byl přednesen. Dítěti z NDR se podařilo lehce a přesvědčivě poděkovat za získanou svobodu,"konstatuje erfurtský list. "Rheinische Post" dochází k závěru, že to byla zcela jiná Angela Merkelová, která hovořila ve Washingtonu. Byla to "Miss World", jejíž hlas již dlouho patří k nejdůležitějším v koncertu moci". Komentátoři ale poukazují, že její vystoupení je již nyní zastíněno vnitropolitickými americkými a německými událostmi. V USA výsledky voleb guvernérů, které se považují za velký neúspěch Obamy. V Německu pak oznámením, že americký General Motors se rozhodl ponechat si sesterský Opel, o jehož osudu se týdny spekulovalo.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio