Anglikánská biskupka, holičství pro bezdomovce a kostel z trafostanice

31. leden 2015

První biskupka anglikánské církve ve Velké Británie byla v pondělí slavnostně uvedena do úřadu. Osmačtyřicetiletá Libby Laneová se ujala biskupství ve městě Stockport. Stalo se tak více než 20 let od okamžiku, kdy bylo ženám umožněno, aby v Británii vykonávaly kněžský úřad.

Historický krok anglikány ale nadále rozděluje. Jak uvedl server BBC News, pondělní ceremoniál byl zdržen jedním z odpůrců. Ten po otázce arcibiskupa z Yorku, zda se má Laneová stát biskupkou, vystoupil s voláním „to není v Bibli“. Arcibiskup z Canterbury je ale přesvědčen, že za deset či patnáct let budou polovinu biskupů Anglikánské církve tvořit ženy. Jako biskupky ženy slouží už léta v anglikánské církvi například v Austrálii, na Novém Zélandu, v Kanadě a ve Spojených státech.

Ve Vatikánu vznikne holičství pro bezdomovce

Po sprchách vznikne ve Vatikánu také holičství pro bezdomovce. „Především jim chceme dát lidskou důstojnost. Sprcha a vyprané oblečení nestačí. Musíte mít také upravené vlasy a vousy, je to důležité i kvůli prevenci nemocí. Běžná holičství často odmítají bezdomovce obsloužit ze strachu, aby ostatní zákazníky něčím nenakazili,“ říká papežský almužník, který pomoc papežovým jménem organizuje.

Do projektu se přihlásila řada holičů-dobrovolníků. Holičství pro bezdomovce ve Vatikánu bude otevřeno vždy v pondělí. Pro italské kadeřnické a holičské salony je to zavírací den a holiči tak mají volno.

V Tříkrálové sbírce se letos vybralo přes 89 milionů korun

Rekordní obnos letos vybrali koledníci Tříkrálové sbírky. V celé České republice se vybralo přes 89 milionů korun. „S pokladničkou koledovalo tentokrát kolem dvaceti tisíc tříkrálových skupinek, tedy o téměř tisíc více než loni,“ říká hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky Marek Navrátil. „Získané peníze jsou pro nás současně závazkem, s jejich pomocí chceme zmírnit utrpení a potíže lidí v nouzi,“ dodává ředitel Charity Česká Republika Lukáš Curylo.

Z bývalé trafostanice vznikne kaple

Z bývalé trafostanice v Mladoňovicích na Chrudimsku vznikne kaple zasvěcená Andělům Strážným. Na proměnu otlučeného objektu vybírá obec peníze ve veřejné sbírce. Stavět chce začít na jaře. ČTK to řekla starostka Ivana Blehová.

Spustit audio