Anna Bolavá: Před povodní. Voda i napětí stoupají v příběhu obyvatel jednoho maloměsta

Hanku Strnadovou přitahuje spíš svět pod hladinou než živí lidé ve městě. Truhláře Jardu Vávru přitahuje Hanka. S řešením komplikovaného vztahu mu má pomoci bývalá Hančina psycholožka. Postupně jsou odkrývána rodinná tajemství Strnadových i Vávrových. A k tomu ta všudypřítomná voda…

Účinkují: Barbora Goldmanová a Jana Štvrtecká
Připravily: Pavla Nejedlá, Alena Blažejovská
Napsala: Anna Bolavá
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 16. 4. 2021

Anna Bolavá napsala příběh o několika „zvláštních“ obyvatelích maloměstských Řečovic, příběh o mezilidských vztazích, do kterých sem tam zasáhne i něco ne tak úplně lidského.

Román Před povodní, v němž voda i napětí stoupají, dostal rozhlasovou podobu v roce 2021. V desetidílné četbě na pokračování účinkují Barbora Goldmanová a Jana Švrtecká.

Anna Bolavá

Anna Bolavá (vlastním jménem Bohumila Adamová) se narodila v roce 1981 ve Strakonicích, dětství a mládí prožila ve Vodňanech. Po maturitě na tamním gymnáziu vystudovala bohemistiku na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Debutovala v roce 2013 básnickou sbírkou Černý rok. V roce 2015 v nakladatelství Odeon vyšel její první román Do tmy, příběh o nemocné ženě, která celý svůj život podřídila sběru léčivých rostlin. V následujícím roce za něj získala Magnesii Literu v kategorii próza a také byla natočena stejnojmenná rozhlasová četba na pokračování.

Spisovatelka Anna Bolavá

Na románovou prvotinu volně navazuje román Ke dnu, který vyšel v roce 2017. V Řečovicích (jejichž předobrazem byly zřejmě jihočeské Vodňany), kde každý každého zná, je jednoho podzimního dne v močálech na kraji městečka nalezena mrtvá žena, a do stejného města se náhle vrací jiná živá žena.

V roce 2020 vydala Anna Bolavá román Před povodní, příběh Hany Strnadové, napůl člověka a napůl vodníka, a řeky – vykonavatelky spravedlnosti, který je poslední částí volné trilogie z Řečovic. V následujícím roce byla i podle tohoto románu natočena stejnojmenná rozhlasová četba.

Nakladatelství Odeon, které je autorčiným domovským, vydalo v roce 2022 její čtvrtý román s názvem Vypravěč. V příběhu malého Vítka Kříže a jeho bratra Jáchyma se tentokrát ocitáme na Běstvinách, na místě jako stvořeném pro prastarou legendu. V zámecké zahradě, hluboko pod zemí tam prý žije červ, kterého je třeba krmit – radostí, strachem, výčitkami svědomí a jednou za čas i něčím živým.

Anna Bolavá má na svém kontě také řadu povídek. Její texty najdeme například v tematických povídkových antologiích nakladatelství Listen, několik povídek napsala přímo pro Český rozhlas.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka