Arabským světem zní kritika nakládání s ostatky bin Ládina

3. květen 2011

Osud bin Ládinova těla vyvolává pobouření i nové otázky v muslimském světě. Podle převažujícího názoru totiž Američané Usámu nepohřbili tak, jak tvrdí, tedy podle muslimských předpisů. Američtí činitelé uvedli, že ostatky shodili do moře z letadlové lodi v Arabském moři. Spojené státy by prý tak rychle nenašly zemi ochotnou Usámovy ostatky převzít, a navíc prý nechtěly z jeho hrobu vytvořit poutní místo.

V televizích jako je al-Arabíja nebo al-Džazíra dál zazívají hlasy předních odborníků, že islám takový pohřeb nedovoluje. Už včera to řekl i šéf nejprestižnější islámské instituce, káhirské mešity al-Azhar. Na moři je možné pohřbít muslima jedině tehdy, když tam i zemřel a jeho tělo nebylo možné dovézt k předepsanému uložení do země.

Kromě obvinění, že americká vláda bin Ládinovy ostatky znesvětila, zaznívají také konspirační teorie. Pode těch rychlé odklizení těla už nikdy neumožní zjistit, zda Usáma opravdu zemřel v tu dobu a takovým způsobem, jak Američané uvádějí. Takové pochybnosti ale existují také na Západě.

Spustit audio