Archeologové se znovu pokusí najít hrob Anežky České

16. únor 2010

Údajný hrob svaté Anežky začnou odpoledne v pražském kostele svatého Haštala hledat archeologové. Odkryjí dvě místa u oltáře, která už dříve označil georadarový průzkum.

Hlavním úkolem několikačlenného týmu je potvrdit, a nebo vyvrátit domněnky o tom, že by sedm staletí hledaný hrob svaté Anežky mohl být právě U Haštala. "Jsou tady určité náznaky, že by se v tomto prostoru mohlo skrývat něco zajímavého," řekl archeolog Zdeněk Dragoun. Biofyzikální průzkum v místě podle něj ukázal určité anomálie.

"Rádi bychom předešli dalším spekulacím, a ty se vyloučí jedině empirickým archeologickým výzkumem na obou místech," řekl hlavní kněz týnské farnosti Vladimír Kelnar.

Anežka Přemyslovna U Haštala skládala řeholní slib, a kostel je jen pár kroků od Anežského kláštera, který světice založila a odkud byly její ostatky přeneseny na neznámé místo.

Tým archeologů má svolení pracovat na dvou lokalitách a vedoucí archeologického oddělení pražského Národního památkového ústavu Jaroslav Podliska slibuje, že budou kopat jen tam, kde je to skutečně nutné. Archeologové tak v kostele odkryjí podlahu na dvou místech.

"Celý výzkum je poměrně složitý proces, který má několik kroků. Každý krok znamená rozhodnutí, jak dál budeme nakládat s případným objevem, ať je to cokoliv."

Vedoucí týmu Podliska také potvrzuje, že podobný výzkum na označených místech u oltáře ještě nedělali, tak jsou sami zvědaví, co tam naleznou.

Obě místa pomocí georadaru označil Leo Vrzal, ale zatímco lokalitu v podestě oltáře kontrolní měření vyloučila, tu druhou - asi půl metru vzdálenou od oltáře - kontrolní měření potvrdila. "Zhruba třicet, čtyřicet centimetrů pod původní dlažbou se nachází deska," říká Vrzal.

Stejně jako další odborníci, tak také Leo Vrzal podotýká, že pravdu o posledním místě odpočinku legendami opředené světice odhalí až detailní archeologický průzkum a následný výzkum, včetně rozboru DNA.

A to může trvat měsíce. Nebo pár dní, když archeologové odkryjí určená místa a v nich nic nenaleznou.

Spustit audio