Archiv Českého rozhlasu vydává svědectví: Unikátní desítky hodin nahrávek poválečného soudního procesu s K. H. Frankem

5. listopad 2023

Český rozhlas letos dokončil digitalizaci rozsáhlého záznamu procesu s K. H. Frankem z jara roku 1946. Objevuje se v něm pasáž, která popisuje události z listopadu 1939. Razie německé okupační správy proti vysokoškolským studentům tehdy znamenala pro devět z nich smrt a pro stovky dalších věznění. Autentické vzpomínky přímých aktérů těchto událostí vybral David Hertl už loni – tedy dříve než byla kompletně dokončena digitalizace záznamů.

Na jaře 1946 stál před soudem muž číslo dvě v takzvaném Protektorátu Čechy a Morava Karl Hermann Frank. Při obšírném projednávání jeho rozsáhlé protičeské činnosti ve válečných letech vypovídali u soudu také studenti, kteří přežili nacistické řádění na podzim 1939.

V archivu jsme našli asi 80 hodin záznamu, zhruba 1 300 zvukových fólií, podobných gramofonovým deskám. Naprostou většinu uslyšíte poprvé po 70 letech. 

Listopadové represe proti studentům byly smutnou tečkou za předchozími připomínkami vzniku Československa, prvními za protektorátu. Ty se v Praze 28. října 1939 změnily v demonstrace proti okupaci, které nacisté tvrdě potlačili.

Čtěte také

Přímo na místě zemřel pekařský pomocník Václav Sedláček, zasažený střelou do srdce, dva týdny vzdoroval smrti postřelený student medicíny Jan Opletal.

Opletalův pohřeb 15. listopadu 1939 se stal velkým protestem proti okupační moci. Během něj se část účastníků vydala z Albertova na pochod do centra Prahy.

Lidé tvořili hloučky, zpívali písně a provolávali protiněmecká hesla. Německé ozbrojené složky tvrdě zasáhly a rozehnaly je.

V noci z 16. na 17. listopadu 1939 obsadilo gestapo s německou policií vysokoškolské koleje v Praze, Brně a Příbrami a zatklo přes dva tisíce studentů.

Zatčené odváželi do věznice na Pankráci a do kasáren v Ruzyni, kde Němci zastřelili devět funkcionářů studentských spolků.

Čtěte také

Část studentů byla propuštěna, přes 1260 jich skončilo v koncentračním táboře. Ti, co přežili, se domů dostávali od prosince 1939 do března 1943.

Z Hitlerova rozkazu byly 17. listopadu 1939 navíc všechny české vysoké školy uzavřeny, což postihlo přes 15 tisíc studentů a přes 1 200 pedagogických pracovníků.

Jako projev obecného uznání československým studentům je 17. listopad od roku 1941 slaven jako Mezinárodní den studentstva.

Celé unikátní Zaostřeno najdete v audiu, připravil David Hertl. Vysíláme v repríze.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související