Arcibiskup Graubner pokřtil Matici velehradskou

12. únor 2007

Metropolita moravský a arcibiskup olomoucký Jan Graubner pokřtil koncem uplynulého víkendu Matici velehradskou. Matice navazuje na tradici Cyrilometodějského družstva Velehrad, které bylo v roce 1948 po nástupu totalitního režimu zrušeno.

"Cílem založení Matice velehradské bylo sdružit občany, kterým leží na srdci osud Velehradu jako poutního místa a kteří se chtějí starat o jeho rozvoj. Matice velehradská se bude snažit poskytovat všeobecný servis poutníkům - informace i zázemí. V jakých prostorách, to ještě uvidíme. Hlavní téma valné hromady je, co potřebuje současný Velehrad. Společně se takto budeme ptát a zvolený výkonný výbor určí konkrétní kurs," vysvětluje jednatel Matice velehradské Petr Hudec.

"Domnívám se, že Velehrad by měl mít charakter poutního místa a ne nějaké turistické atrakce. Když sem lidé přijedou, měli by najít klid v té současné uspěchané době. A pokud sem lidé budou jezdit, pomůžou Velehradu a pak tady budou i služby a všechno, co Velehrad potřebuje ohledně infrastruktury," doplňuje Hudec.

Kmotrem a protektorem Matice je metropolita moravský a arcibiskup olomopucký Jan Graubner. Podle něj by každé významnější poutní místo mělo mít takové občanské sdružení poutníků, kteří mají o místo zájem. Poutní místo se totiž liší od běžné farnosti, nechodí tam jen lidé z místních obcí, ale i odjinud. A ti by podle arcibiskupa Graubnera měli mít jakési zastoupení a měli by mít příležitost, jak projevit svůj zájem a svou angažovanost. Protektor je v Matici spíš čestná funkce a Graubner tím chce projevit svůj zájem a chce být při tom, když se na Velehradě něco děje.

Spustit audio