Astronaut Alan Shepard při první misi strávil ve vesmíru jen 16 minut, později ale vstoupil na Měsíc

12. listopad 2023

18. listopadu 1913 se narodil Alan Shepard, který bývá často označován jako první americký astronaut a zároveň jako pátý člověk, který vstoupil na povrch Měsíce. Jeho prvenství ale už podle současných pravidel neplatí.

„Alan Shepard se podíval na skok do vesmíru 5. května 1961, přibližně měsíc po Juriji Gagarinovi. Vlastně ale nebyl prvním americkým astronautem, protože podle současných pravidel může být za astronauta považován ten, kdo buď minimálně jednou obletí Zemi, nebo se v kosmickém prostoru pohybuje alespoň 90 minut. Alan Shepard ani jedno nesplňuje, protože cestoval pouze po balistické křivce, nebyl na oběžné dráze a trvalo to jenom 16 minut,“ říká astronomka Jana Tichá.

Alan Shepard se ale do vesmíru vrátil. „Mezitím měl zdravotní problémy s uchem, dokonce určitý čas nebyl součástí amerického týmu astronautů a pracoval v bankovnictví. Po několika operacích byl ale nominován do posádek Apollo k letu na Měsíc,“ uvádí Jana Tichá.

Let se uskutečnil v Apollu 14 v roce 1971. „Alan Shepard byl v měsíčním modulu. Nakonec se tedy dostal nejen na oběžnou dráhu, ale až na Měsíc, takže je dnes považován za právoplatného astronauta,“ dodává astronomka.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související