Atletický oddíl v Milevsku jako poslední v kraji trénoval na antuce. Teď sportovci dostali tartanový ovál

24. říjen 2023 11:00

Milevským atletům se splnil dávný sen. Členové oddílu, kteří ještě nedávno jako poslední v Jihočeském kraji trénovali na antuce, mají k dispozici nový tartanový ovál za více než 15 milionů korun. Jako první se na něm při slavnostním otevření proběhly nejmladší atletické naděje.

„Tartan je lepší.“ „Nebarví, líp se na tom běhá.“ „Je to lepší než na antuce, stoprocentně.“ „Dřív to byla tragédie. Když jsme třeba startovali z bloků, tak jsme chodili domů s úplně špinavýma rukama. Prášilo to. Když pršelo, tak se na tom nedalo běhat,“ popisují mladí atleti z Milevska.

Společně s nimi se z nové tartanové dráhy raduje trenérka atletické přípravky Petra Vansová. „Já jsem moc šťastná, chtěla jsem to tolik let. Jsem dojatá. Děti nechtějí končit trénink, nechtějí odsud odejít, tak tu budeme asi ještě dlouho,“ usmívá se.

Až dosud byl milevský oddíl podle svého předsedy Pavla Fleischmanna posledním na jihu Čech, který trénoval na antuce. „Bylo to dost tristní, možná tak dvacet procent času se běhalo na odpovídajícím povrchu, protože buď foukal vítr, nebo pršelo a bylo tady bláto, takže jsme museli trénink rušit. Na tohle jsme čekali patnáct let a jsme moc šťastní,“ komentuje.

Čtěte také

Pořízení nového tartanu vyšlo na 15,5 milionu korun. „Do sportu dáváme ohromné množství peněz, což se nám vrací v tom, že mládež je spokojená a máme tady dobrou základnu trenérů. Vedle atletického oválu je fotbalové hřiště s umělou trávou, které stálo 6,7 milionu, na to jsme dostali 1,5 milionu od kraje a 4,7 milionu od Národní sportovní agentury,“ připomíná starosta Ivan Radosta.

Dotaci Jihočeského kraje využilo město Milevsko i při financování atletického oválu. Krajský investiční fond na projekt přispěl pěti miliony korun. „To, že pomáháme pěti miliony, je v rozpočtu Milevska velmi významné. Za poslední roky jsme takto přispěli více než 600 miliony korun. A tím, jak vždycky města a obce přidají svoje a ještě se seženou peníze od státu, vznikly stavby, které mají hodnotu tři a půl miliardy. To má obrovský význam pro Jihočeský kraj,“ uvádí hejtman Martin Kuba.

Milevsko bude v obnově sportovišť pokračovat i v příštích měsících. Celkem 12 milionů korun investuje do rekonstrukce sportovní haly, která potřebuje novou střechu a podlahu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související