Audit na pokračování

15. červenec 2008

Už už to od nedělního poledne vypadalo, že i když si lidé budou myslet své, zřejmě se smíří s uzavřením kauzy Čunek vlastně bez výsledku a také bez následků. Na odchod šéfa lidovců z vlády nikdo nebude tlačit a zadavatel auditu Čunkova rodinného účetnictví, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, nebude muset z vlády odejít.

0:00
/
0:00

Tak aspoň situaci prezentoval národu z televizní obrazovky vicepremiér Martin Bursík a člověk si říkal, že právě zelený předseda musí mít z takového finále evidentně radost, protože o sice nestranického, ale jím do vlády delegovaného a veřejností i politiky uznávaného Schwarzenberga přijít určitě nechtěl. Koneckonců totéž se dá říci o premiéru Topolánkovi a zřejmě většině ministrů. Připomeňme jen, že podle Bursíka, který před televizním vystoupením zprávu detektivní společnosti Kroll viděl, audit neprokázal Čunkovu korupci a i když jsou kolem financí někdejšího vsetínského starosty stále nějaké nejasnosti, prý není důvod žádat Čunkův odchod a kníže je tedy vyvázán z gentlemanské povinnosti nesetrvávat v kabinetu s úplatkářem.

Předseda vlády zanedlouho to také spokojeně kvitoval, drama se nekoná a on se tudíž nemusí potýkat s jednotou lidovecké strany držící předsedu nad vodou i za cenu odchodu z koalice. Lidé nad takovým vyústěním sice trochu kroutili hlavami, neboť si už několik dní předtím říkali, mimochodem svorně s prezidentem Klausem, že je trochu divné, když Schwarzenberg odkládal zveřejnění zprávy s tím, že neměl prostě čas ji prostudovat. Minimálně závěr auditu by člověk přece jen aspoň zběžně prolétl, aby věděl, na čem je. Zdálo se tedy, že spíš ministr zahraničí i s předsedou zelených hledají cestu, jak příslovečně nasytit vlka a zachovat kozu. Tak také působila Bursíkova televizní interpretace. Pro leckoho jen napůl přesvědčivě, ale jakžtakž stravitelně. Kdyby při tom zůstalo, u někoho by patrně Schwarzenberg část kreditu ztratil, ale obecně by se zanedlouho nad vším mávlo rukou. Mimo jiné i proto, že Čunkovy peripetie už veřejnost unavují, i když jeho dar vzbudit přece jen pozornost je neobvyklý. V rozhovoru k výsledkům auditu, přesněji k tomu, že prý mohl mít z dřívějška asi ušetřeno více peněz, než se původně zdálo, Čunek totiž řekl, že to mohly být peníze za služební jízdy automobilem.

Po takovém výroku vicepremiéra sebou člověk přece jen cukne, i když je dosažené mění tímto způsobem samozřejmě o něco akceptovatelnější než úplatek z obchodu se vsetínskými byty, ale dlouhodobého pocitu, že lidovecký předseda nemá ve vysoké politice co dělat, se těžko zbavit. A u toho navíc nezůstalo. Vzápětí přišel Schwarzenberg v souvislosti s takřečeným pověšením zprávy auditorů na internetovou síť s informací, že agentura Kroll neměla od Čunka k dispozici celou policejní zprávu, chybět mělo celkem dost, sedm set stran. Takže věc podle knížete nekončí, chybějící text je nutno dodat a šetření poběží dál. A tak je momentálně situace zase spíš složitější, ministr zahraničí, který sliboval, že když detektivové Čunka očistí, je ochoten se mu omluvit, už takové gesto prozatím vyloučil. A koneckonců audit komentoval tak, že, cituji: "Výtka přímé korupce byla neoprávněná, nicméně zůstávají otázky, které jsou ve zprávě obsaženy." Konec citátu.

Na to dnes reagoval premiér Topolánek spíš mrzutě, pochybnostmi plynoucími z auditu se prý odmítá zabývat. To je údajně Schwarzenbergovou věcí, což samozřejmě není tak docela pravda a předseda vlády si toho musí být vědom. Tvářit se, že celá věc je jaksi Schwarzenbergova osobní, je přitom zřejmě nakažlivé, neboť vlastně totéž říkají také lidovci, například 1. místopředseda Roman Línek, od něhož, coby Čunkova člověka, se ovšem také nic jiného nedá očekávat. Stejně tak se zatím nedá čekat, že by chybějících sedm set stran Čunkova spisu přimělo zelené k prudkému odchodu z vlády. Bursík jen konstatuje, že by měl lidovecký šéf vysvětlit řadu otevřených otázek. No, a k tomu se Čunek jistě nebude mít. A tak, jak už bylo řečeno, případ trvá. Detektivové se ještě pustí do studia kompletního spisu a Schwarzenberg je nad to chce prověřit zkoumáním i vyšetřovatelů korupční kauzy. Rozhodně se tudíž v této chvíli nebude dít nic převratného, když tak až pravděpodobně po podzimních krajských a senátních volbách, které ovšem mohou vnitropolitickou scénu mírně proměnit.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio