Bach: Flétnové sonáty. Fenomenální Accademia Ottoboni na Svatováclavském hudebním festivalu

24. listopad 2023

Flétnové sonáty C. Ph. E. Bacha rozezněly 10. září 2023 kapli Nalezení sv. Kříže nově zrekonstruovaného zámku v Nové Horce u Studénky. Na jubilejním 20. ročníku Svatováclavského hudebního festivalu je představilo vynikající italsko-japonské trio Accademia Ottoboni specializující se na barokní a klasicistní hudbu.

PROGRAM

C. Ph. E. Bach: Sonáta e moll pro flétnu a basso continuo Wq 124
Sonáta g moll pro flétnu a obligátní cembalo BWV 1020
Fantazie a fuga c moll pro cembalo Wq 119/7
J. S. Bach: Sonáta E dur pro flétnu a basso continuo BWV 1035
C. Ph. E. Bach: Sonáta a moll pro flétnu a basso continuo Wq 128

Právě flétnové sonáty Carla Philippa Emanuela Bacha vydala Accademia Ottoboni na oceňovaném albu Světlo a tma (Light and Darkness) v minulém roce. Na koncertě Svatováclavského hudebního festivalu pak program zpestřila jedna flétnová sonáta protagonistova otce – velkého Johanna Sebastiana Bacha a Philippova Fantasie a fuga c moll pro sólové cembalo. Trio Accademia Ottoboni vystoupilo ve složení Manuel Granatiero (flauto traverso), Marco Ceccato (barokní violoncello) a Yu Yashima (cembalo).

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.