Bangladéš

10. leden 2007

Bangladéš, chudá země na severovýchodě indického subkontinentu, má za sebou několik dnů vážných nepokojů. Demonstranti, které do ulic vyslala opozice, aby tam zajistili opozicí vyhlášený bojkot dopravy, tu sváděly rozhořčené půtky s policií. Výsledek? Jen za neděli a pondělí více než dvě stovky raněných. A důvod? Parlamentní volby. Spor se vede o jejich datum - a také o podobu voličských seznamů.

0:00
/
0:00

V bangladéšské politice jsou dva velké tábory.

V tom prvním je prezident Jadžuddín Ahmad, jeho prozatímní vláda a jí věrná policie a polovojenské jednotky nasazované proti demonstrantům. Na téže straně stojí i středopravicová Bangladéšská národní strana a její tři političtí spojenci. Bangladéšská národní strana vládla celé pětileté funkční období, až do října minulého roku, kdy moc předala prozatímnímu kabinetu. Vypršel jí totiž mandát a ona chtěla, aby nad korektností voleb, které se podle ústavy musejí konat do tří měsíců, bděl nestranický vládní tým.

Ostatně - obdobně se postupovalo už před pěti lety.

Ovšem dnes to opozici (a to už mluvím o táboru druhém) nestačí.

Opozice, která se spojila v čtrnáctičlenné koalici vedené středolevicovým Lidovým svazem, nevěřila minulé vládě a nevěří ani té prozatímní. Tvrdí, že nynější volební seznamy jsou zmanipulované, a proto se dožaduje seznamů nových. Ty by měly podle opozice autentičtěji vycházet ze seznamů použitých při posledních volbách v roce 2001.

A protože se přepracování seznamů nemůže stihnout do 22. ledna, tj. řádného termínu voleb, požaduje opozice, aby se hlasování odložilo.

A co na to tábor bývalé a prozatímní vlády? Ten soudí, že opozici ve skutečnosti nejde o regulérnost voleb, že se opozice jen bojí druhé volební porážky za sebou. Nahlas ovšem prezident Ahmad říká něco jiného: Že i kdyby chtěl opozici vyjít vstříc a volby odložit, ústava mu to nedovolí, poněvadž základní zákon striktně stanoví, že se k urnám musí do 90 dní od chvíle, kdy řádná vláda podá demisi.

Kvůli takovým řečem je opozici trnem v oku i prezident. Podle opozice sice Jadžuddín Ahmad může zůstat hlavou státu - která má jen ceremoniální úlohy - ne však hlavou přechodné administrativy a už vůbec ne hlavním dohlížitelem nad regulérností volebního procesu.

Aby své požadavky podpořila, zorganizovala opozice ony tři dny dopravního bojkotu.

S tím, že je budou provázet pouliční násilnosti, se muselo dopředu počítat. Bangladéšská politika se totiž běžně dělá na ulici.

Anebo také v kasárnách. Od prosazení nezávislosti před šestatřiceti lety si země prožila několik pučů. Někdy vojáci vládli kratší dobu, jindy déle. A při nástupu k moci občas zabili svého předchůdce. Odkazem zavražděného státníka se zaštiťují jak vůdkyně Bangladéšské národní strany Begum Chálida Ziaová, tak šéfka Lidového svazu Chasína Vázidová známější jako Šejcha Chasína.

Nejde o žádnou bangladéšskou zvláštnost, je to jen variace na oblíbené jihoasijské téma: v sousední Indii vede největší stranu vládní koalice vdova po zavražděném ministerském předsedovi; v čele dvou pákistánských vlád byla dcera popraveného prezidenta a symbolem barmské opozice je dcera charismatického vůdce boje za barmskou nezávislost.

Bangladéšská varianta vypadá následovně: Chálida Ziaová, šéfka Bangladéšské národní strany, je vdovou po prezidentu Zijáuru Rahmánovi - generálovi, jehož v roce 1981 zabili jeho armádní rivalové. A sokyně Ziaové Šejcha Chasína z Lidového svazu navazuje na svého otce Mudžíbura Rahmána řečeného Šejch Mudžíb. Tohoto strůjce bangladéšské nezávislosti, který prosazoval socialistické experimenty a zaváděl vládu tvrdé ruky, připravili vojáci o život v roce 1975. Vybili přitom celou jeho rodinu až na dvě dcery, které byly tou dobou v Německu - Chasínu a její mladší sestru.

A co tvoří kulisu tohoto ženského politického souboje kromě hádek o regulérnost voleb a častého politicky motivovaného násilí (od loňského října zemřelo při pouličních bitkách pět desítek lidí)?

Smutná bangladéšská životní realita.

Bangladéš je mimořádně chudý stát a na asijské poměry nijak zvlášť velký, prostírá se zhruba na dvojnásobku rozlohy České republiky. Na této relativně malé ploše se však tísní 150 milionů Bangladéšanů - a to znamená, že na každý tamní čtvereční kilometr připadá tisíc lidí. Což je jedna z největších hustot osídlení na světě.

S přelidněností jde ruku v ruce bída. V přepočtu na koruny odpovídá průměrný roční příjem Bangladéšana jen zhruba devíti tisícům korun. Proto není divu, že mnozí Bangladéšané hledají obživu na Západě. Jsou i mezi cizinci, kteří nelegálně překračují české hranice. A už proto by nás také mělo zajímat, zda se politické a ekonomické poměry v Bangladéši nezhoršují.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio