Barvami proti smutku. Plot kolem městské ubytovny v Chrudimi zdobí velká nástěnná malba

20. listopad 2023 08:33

Sluneční paprsky, číšník s tácem jídla, spokojený domov. To jsou motivy, které zdobí zeď ubytovny v Chrudimi. Noclehárnu využívají hlavně lidé z ulice. Mural, tedy nástěnná malba, jim má přinést aspoň malý pozitivní záblesk do už tak složitého života.

Městská ubytovna stojí v průmyslové části města, je obklopena výrobními podniky, halami a závody. Není to místo, které by člověka nabíjelo přímo optimismem. „Já se hodně inspiruji art brutem nebo dětskou malbou, ale vždycky jsou v tom skryté určité symboly, které odkazují na nějakou problematiku, třeba problematiku bezdomovectví nebo nedostatku potravin a nějaké nouze, ale zároveň je tam naděje, pozitivní poselství,“ říká Přemysl Černý, výtvarník, který je autorem muralu u chrudimské městské ubytovny.

Pozitivní energie v jasných barvách

„Ten mural je provázaný motivem bílých ptáčků, kteří symbolizují mír a naději a pozitivní energii,“ říká Černý a přibližuje, jaké byly reakce klientů, když zdobil zdi: „Byli rozpačití ze začátku, ale jak jsem sem jezdil častěji, tak jsme se celkem spřátelili, probírali jsme různá témata, tak to bylo i docela inspirativní. Zakomponoval jsem tam i nějaké věci, které oni sami iniciovali.“

I pár metrů barvy v záplavě šedi má svůj smysl, je přesvědčená ředitelka společnosti SOPRE, která městskou ubytovnu provozuje, Dana Pilařová: „Je to určitě posun dopředu, protože předtím to tady byla šedivá nepěkná zeď. Myslím si, že klienti, kteří přicházejí, tak si toho všimnou. Vidí v tom i určitou symboliku. Nejen klienti, ale i když jezdí auta okolo, tak zdálky je ta zeď vidět.“

Řeklo by se, že to je taková drobnost, ale i ty jsou docela důležité, člověka to alespoň trochu povzbudí. „Naši klienti svůj domov nemají, jsou tady na noclehárně nebo na ubytovně. Toto jim přinese víc než šedivá zeď,“ dodává Pilařová.

Plot u městské noclehárny v Chrudimi zdobí nové barevné malby

Originální mural nestál ubytovnu nic. Autor ho pro ni vytvořil za barvy.

Spustit audio

Související