Barvy podzimu na starých páscích

2. říjen 2016

Léto je pryč, ale do Vánoc času dost – to je motto dalšího programového bloku Rádia Retro, speciálního digitálního streamu Českého rozhlasu. Od prvního října si můžete naladit výběr archivních nahrávek vzniklých nebo odvysílaných v rozmezí září až listopadu počínaje rokem 1932, kdy v rozhlase mluvila například poslankyně Milada Horáková, a konče letopočtem 1994, kdy 28. října hovořil v Dobrém jitru letošní jubilant Jiří Suchý.

„Věřím, že milovníky starých pásků opět potěšíme: náš program tentokrát není jen přehlídkou jakýchsi zvukových muzejních exponátů k jednomu tématu, je to příjemné rádio pro barevný podzimní čas s publicistikou, reportážemi, literárními i hudebními pořady. A zároveň s připomínkou lecčeho, co se stalo v různých érách naší moderní historie právě v podzimních měsících“ říká o charakteru dalšího Rádia Retro ředitelka programu ČRo Eva Hazdrová-Kopecká.

Z období první republiky eviduje rozhlasový archiv řadu přednášek se svatováclavskou tématikou, o níž například v roce 1935 hovořil v Československém rozhlase kardinál Karel Kašpar, a samozřejmě s tématem 28. října, o němž se dozvíme mj. z reportážního mikrofonu sportovního redaktora Josefa Laufera. Rádio Retro uvede také záběry z podzimu 1937, kdy zemřel první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk nebo Hovory z Lán s Václavem Havlem z konce října 1990.

Podzim, listí (ilustrační foto)

Rovněž na podzim, ale roku 1937 to bylo, kdy se na rozhlasové vlně poprvé mluvilo o technologii zvané televize, v osmdesátých letech se na podzim posluchači pořadu 3 x 60, a to stereo vrátili ve zvukové zkratce na plzeňskou Portu… Zkrátka, jak připomíná dramaturg rádia Retro Tomáš Černý: „Podzim býval na rozhlasových vlnách posledních osmdesát let skutečně velmi barevný“.

Rádio Retro vysílá na webu rozhlas.cz, najdete ho v mobilní aplikaci iRadio, v síti pozemního digitálního vysílání DAB nebo na satelitu. Programový stream Barvy podzimu začíná 1. října a v prosinci ho vystřídá tradiční a velmi oblíbený vánoční výběr archivních nahrávek.

Spustit audio