Belgie před předsednictvím: Poučili jsme se z chyb Španělů. Žádná mañana, nemáme ani minutu nazbyt

18. prosinec 2023

Belgie 1. ledna převezme po Španělsku předsednictví Rady Evropské unie. A bude ji čekat několik hektických měsíců před červnovými evropskými volbami. „Dochází nám čas a nezbývá ani minuta nazbyt,“ říká v nové epizodě podcastu Bruselské chlebíčky belgická novinářka Veronique Lamquinová z listu Le Soir. Předsednictví podle ní poznamenají i blížící se belgické parlamentní volby, které proběhnou současně s těmi evropskými.

Belgické předsednictví bude podle Veronique Lamquinové rozdělené zhruba na dvě části: V té první se ministři budou intenzivně soustředit na dokončení maximálního množství legislativních návrhů. V druhé polovině pak dají spíš volný průběh předvolební kampani jak před evropskými, tak před belgickými volbami.

Belgická novinářka Véronique Lamquinová, reportérka listu Le Soir

Diplomaté si uvědomují, že předsednictví musí být především efektivní, říká belgická novinářka. „Musíme organizovat trialogy, aby se věci posouvaly, aby bylo do konce mandátu projednáno co nejvíce legislativních návrhů,“ pokračuje.

Priority belgického předsednictví se soustředí na velké legislativní návrhy, které lze dokončit v rozumném čase. A ten čas se krátí,“ upozorňuje Veronique Lamquinová.

Priority jsou migrace a daně

Nové legislativní návrhy, s kterými stále přichází Evropská komise, podle ní už nemají šanci na dokončení v tomto volebním období. Mezi hlavními prioritami je dokončení velké migrační reformy nebo reformy fiskálních pravidel Evropské unie.

Zvládne Belgie roli nezávislého vyjednavače i v době před vlastními volbami? V čem se poučí z chyb, které při předsednictví dělalo Španělsko? A jak se Belgičanům spolupracuje s Maďarskem, které štafetu převezme v červenci?

Poslechněte si celou poslední letošní premiérovou epizodu Bruselských chlebíčků. V novém roce se na náš podcast můžete opět těšit v pondělí 8. ledna.

Véronique Lamquinová a Zdenka Trachtová během rozhovoru pro podcast Bruselské chlebíčky
Spustit audio

Související