Benjamin Britten se rozléhal v Anežském klášteře i po Evropě

17. prosinec 2022

Vánočním vrcholem našeho koncertování byl nádherný koncert v prostorách Anežského kláštera, kde jsme společně se dvěma harfenisty a komorním smyčcovým orchestrem složeným s hráčů Symfonického orchestru Českého rozhlasu měli možnost odehrát a odzpívat polské a anglické skladby.

Jako první se představil orchestr, který pod smyčcem Vlastimila Kobrleho nastudoval Małeckiho Concertino ve starém slohu pro dvě harfy a smyčcový orchestr. Pozvání harfenistky Lydie Härtelové přijal i mladý talentovaný harfista Martin Sadílek. Se svou kolegyní představili oslňující tóny v doprovodu smyčců.

Následovala skladba  Edwarda Elgara Serenáda v e moll, op. 20 pro komorní smyčcový orchestr.

O vyvrcholení večera se postaral Dětský pěvecký sbor za doprovodu harfenistky Lydie Härtelové pod vedením Věry Hrdinkové. V jejich podání zazněla klasická skladba Ceremony of Carols Benjamina Brittena. Ten doplnil staroanglické koledy o malebné melodie, když se plavil z Ameriky do rodné Británie.

Celý večer byl odvysílán v rámci Vánočního dne Eurorádia do zemí po celé Evropě - Španělska, Estonska, Dánska, Finska, Německa, Švýcarska, Velké Británie a dalších, Za Atlantickým oceánem si ho vyslechli posluchači v Kanadě a Spojených státech amerických.

Spustit audio