Bez tepla je stále asi stovka odběratelů zadlužené hutě Liberty Ostrava

16. leden 2024 07:20

Kvůli problémům zadlužené ostravské hutě Liberty stále mrzne asi stovka odběratelů. Kolem továrny jsou totiž menší i větší provozovny napojené na huť, dodávky tepla už ale skončily. Mrazivé směny zažívají v hale třeba mechanici autodopravy Josefa Sochuláka. Majitel jim tam nainstaloval alespoň provizorní přímotopy.

Hned na dohled od hlavní brány je rozlehlý areál, jsou tady garáže a hodně nákladních aut s nápisem Autodoprava Sochulák. Ve velké dílně už delší dobu mrznou pracující automechanici.

Čtěte také

„Jak bylo venku minus dvacet, tak tady bylo minus sedm, to už mrzly konečky prstů i přes rukavice. Celé tělo bylo ztuhlé,“ říká automechanik Michal.

„Na sobě mám blůzu, montérky, dvě mikiny, tričko. Také mám spodňáky, tepláky a dvoje ponožky,“ říká Michal. Další problém v hale je s umytím po práci, dělníci popisují vodu jako extrémně studenou.

Další z pracovníků popisuje, že prasklo i potrubí: „Po celém obvodu to rozervalo ventily.“ Automechanici mají ve velké hale malé ohřívadlo, které běžně bývá například v kavárnách. Říkají, že funguje, pokud od něj nestojí dál než metr. „Makáme, makáme a zahříváme se prací,“ říká Volodymyr, který opravuje ventil na autě.

Muži se mohou trochu ohřát v tzv. svačinárně, kde funguje malý elektrický přímotop. Ani zde neteče teplá voda, dělníci používají vodu z kanystru.

Ze stovky klientů hutě Liberty přešly k jinému dodavateli tepla, firmě Veolia, jen poliklinika a ubytovna Kovák. Přechod dalších je komplikovaný z technických a provozních důvodů.

Spustit audio

Související