Biblické řece Jordán hrozí vyschnutí

4. květen 2010

Jordán vysychá a tým izraelských, palestinských a jordánských vědců varuje, že velké části této biblické řeky v příštím roce úplně zmizí. Informuje o tom agentura AP. Křesťanští poutníci, kteří se jezdí do Jordánu vykoupat ve stejné vodě, ve které byl pokřtěn Ježíš Kristus, tak na mnoha místech tuto možnost ztratí.

„Hlavním důvodem vysychání Jordánu jsou zásahy člověka. Izrael od roku 1964 odebírá z Galilejského jezera, kam Jordán ústí a poté pokračuje do Mrtvého moře, značnou část průtoku Jordánu. Jedná se o národní vodovodní přivaděč, který je využíván Izraelem i Jordánskem. V poslední dekádě se odběr dostal přes 90 procent průtoku, mluví se o tom, že v některých obdobích je to až 98 procent průtoku,“ říká Bohumír Janský, geograf a hydrolog z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Úbytek vody v Jordánu lze pozorovat i na hladině Mrtvého moře. Dlouhou dobu se uvádělo, že jeho hladina leží na úrovni 420 metrů pod úrovní moře. Dnes je to již 421 metrů pod hladinou moře.

Hladina mrtvého moře tak každoročně poklesne o 72 centimetrů. V regionu nejsou ale žádné další přírodní zdroje vody, které by odběr nahradily.

„Jedinou možností je lepší hospodaření s vodou a tím pádem menší odběr vody z řeky. Dalším problémem je ale velké znečištění vody,“ dodává Janský.

Spustit audio