Bílé, červené, šumivé. Jakou teplotu má mít při podávání víno? Souvisí s tím i držení sklenky

Víno je kultovní nápoj, který v podstatě už známe ze starověku. Pivaři se přou s vinaři, který nápoj je starší, a proto si také víno také zaslouží důstojného zacházení. Jak na to, radí Ladislav Špaček.

Měli bychom dbát o čistotu skla, kultivované servírování vína a samozřejmě také o jeho předepsané temperování, tedy podávání správně vychlazeného vína.

Červená vína se podávají nejteplejší, to znamená mezi 15 až 19 °C. Někdy se mluví o pokojové teplotě. Ovšem máme-li v pokoji 23 stupňů Celsia, tak to neznamená, že víno by mělo mít rovněž 23.

Bílá vína jsou chladnější a nejstudenější by měla být podávaná šumivá vína (sekty).

Teplota podávaných vín

  • Červené víno: 15–19 °C
  • Bílé víno: 8–12 °C
  • Šumivé víno: cca 6 °C

Podle podávaného vína se řídíme také u držení sklenice. Červená vína můžeme držet vysoko na stopce, protože vyzařování teploty lidské ruky jim tolik nevadí.

Bílá vína musíme držet minimálně uprostřed. Sekty a šampaňské nesmějí o teplotě lidské ruky vědět vůbec nic, a proto vysoké číše s dlouhou stopkou držíme úplně dole u kulaté podstavy, které skláři říkají „dýnko“.

Sklenička, víno, ochutnávka vín (ilustrační foto)

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo