Bin Ládin opět promluvil

25. leden 2010

Stačila jednominutová nahrávka, a zase o něm mluví celý svět. Řeč je samozřejmě o Usámovi bin Ládinovi, muži, který stál u zrodu Al Kajdy a patřil k inspirátorům útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku. Nyní se už léta skrývá na neznámém místě. Existence Al Kajdy, a zejména jejího zakladatele Usámy bin Ládina už dávno opustila normální realitu, a přesunula se do jakéhosi mediálního či mytologického pološera. O Usámovi se dozvídáme jen sporadicky, a to zejména když on sám chce - tedy především když přijde se svým prohlášením.

0:00
/
0:00

Těchto vzkazů byly za poslední léta už desítky - přesně jedenatřicet. Jen sedm z nich byly videonahrávky, většinou šlo jen o zvukový záznam.

Ne vždy bylo jasné, zda jde o téhož člověka, a zda je vzkaz nový - tentokrát se ovšem vztahuje k nedávné události. Bin Ládin se totiž v poslední nahrávce hlásí ke zodpovědnosti za útok, který se před měsícem odehrál na letecké lince z Amsterodamu do Detroitu. Nigerijský mladík naverbovaný Al Kajdou se tehdy neúspěšně pokusil odpálit bombu, kterou na palubu letounu propašoval ve spodním prádle. Sama skutečnost, že se atentátníkovi podařilo dostat se v pokusu o zničení letadla ve vzduchu tak daleko, vyvolala nepříjemné vzpomínky na rok 2001. Nyní však je pozornost upřena nikoli k samotnému atentátu, ale ke skutečnosti, že se bin Ládin vůbec poprvé hlásí k nepovedenému útoku, a objevuje se samozřejmě také otázka, jak velkou zodpovědnost či zásluhy si může bin Ládin nárokovat.

Je velmi pravděpodobné, že nebyl nijak zapojen do přípravy. Pokud je vůbec naživu, není jasné, jako jsou jeho možnosti. Spekulovalo se o tom, že trpí vážnými ledvinovými problémy, a bez přístupu ke kvalitní léčbě tedy už může být po smrti. Obvykle se mluví o tom, že snad sídlí kdesi v nepřehledném terénu rozsáhlého afghánsko-pákistánského pohraničí, pod ochranou vysokých hor a bojovníků Tálibánu. Z důvodů utajení asi nemůže příliš často užívat mobilní či satelitní telefon, natož cestovat, a tedy i jeho organizační efektivita je velmi omezená.

Jeho ohlas mezi muslimy však zůstává velký. Zatímco totiž naprostá většina muslimů Al Kajdu jako takovou odmítá, ve výzkumech veřejného mínění se i relativně umírnění muslimové hlásí k jeho jednotlivým tezím. I velmi liberální muslimové přiznávají, že bin Ládin je přesvědčivý a uhrančivý řečník, který umí zahrát na ty správné struny. Usáma bin Ládin mimo jiné dokáže využívat skutečnosti, že zejména mezi arabskými muslimy přetrvává jakás hořkost a ublíženost vůči Západu, které souvisejí s pocitem, že arabský svět byl vojensky poražen a kulturně ponížen. Americe vyčítají také spolupráci s některými utlačovatelskými režimy arabského světa. Frustraci také vyvolávají ekonomické neúspěchy blízkovýchodních států.

Také v poslední nahrávce bin Ládin užívá jedné z nejsilnějších karet, a tou je palestinská otázka a široce rozšířená nenávist vůči Izraeli. Tento stát je vnímán jako tříska v arabském a muslimském těle. Na odporu vůči Izraeli se také jinak rozhádaný muslimský svět snadno shodne, a proto hraje boj proti tomuto státu velkou symbolickou a mobilizační úlohu - nyní jí opět využil i Usáma bin Ládin, a to nikoli jen proti samotnému Izraeli, ale přímo Americe. Spekuluje se, že zakladatel AL Kajdy může být nervózní z popularity amerického prezidenta Obamy, který slíbil stáhnout vojáky z Iráku a zrušil kontroverzní věznici na Guantánamu. Jestli je Obama v muslimském světě opravdu tak populární je zatím sporné, neboť americká operace v Afghánistánu pokračuje a na seznamu americké armády možná brzy přibude Jemen. Spojené státy jsou tedy stále předmětem nedůvěry řadových muslimů, i když má současný prezident jistě mnohem větší ohlas než jeho předchůdce.

Přesto je možné, že Al Kajda jako taková důvod k určité nervozitě, protože zatímco na některých místech se jí daří, jinde zaznamenala velké neúspěchy. Právě na poli palestinské otázky je její budoucnost smíšená. Usáma se sice nemusí bát toho, že by se podařilo na Blízkém východě v dohledné době uzavřít arabsko-izraelský mír, ale zároveň se mu může stát, že přijde o toto téma ve prospěch jiných. Již se dostal do sporu s hnutím Hamas, které palestinskou Gazu ovládá, a toto hnutí některé buňky Al Kajdy v Gaze dosti brutálně zlikvidovalo. Palestinská otázka se k všeobecné arabské nelibosti čím dál víc stává tématem íránské zahraniční politiky, včetně přímé finanční a vojenské podpory některých palestinských hnutí přímo z Teheránu, takříkajíc přes hlavy sunnitů a Arabů.

Skutečnost, že se Usáma bin Ládin hlásí k přímé odpovědnosti za prosincový letecký útok tedy je velmi smíšenou zprávou. Je pravděpodobné, že se na organizaci útoku nepodílel, a ani o něm nevěděl. Z Al Kajdy se už dávno stala jakási frančíza ve stylu řetězce prodávajícího karbanátky. Připojit se může každý, kdo má podobný sortiment - v případě Al Kajdy teroristické útoky na západní cíle ve jménu globálního džihádu. Tyto nezávislé buňky se zas mohou zaštítit jménem legendárního džihádisty. Bin Ládin zas může úspěšně vytvářet dojem, že stojí v čele celosvětového hnutí. Usáma bin Ládin se tedy možná momentálně chlubí cizím peřím, přesto jeho projev někteří odborníci berou vážně. Spekuluje se o tom, že poslední nahrávka je předzvěstí jiného, teprve chystaného útoku. Když například bin Ládin v říjnu roku 2003 označil Británii za další cíl kvůli britskému angažmá v Iráku, o šest měsíců později se odehrál útok na londýnské metro. Američtí experti proto mluví o tom, že během několika měsíců je možné čekat útok na americký cíl. V tomto ohledu je z našeho hlediska jistě zajímavé, že bin Ládin již v září vyzval evropské státy, aby přerušily své kontakty s Amerikou. Nic takového se samozřejmě nestalo, a my nyní můžeme spekulovat, zda také podle rady amerických odborníků máme očekávat nějaký teroristický čin na evropské půdě.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio