Biochemik Jan Trnka: Covid sílí, zabralo by omezit kontakty a plošně testovat

12. listopad 2021

Kdyby se nyní naočkovao dalších 20 % populace, bude trvat měsíc, než se vytvoří imunita, říká biochemik Jan Trnka. To je dlouhodobější cíl, ale rychle zabere omezení kontaktů a neustálé testování. Jak to vidí... můžete poslouchat živě v rádiu, na webu Dvojky a jako podcast v aplikacích. Moderuje Zita Senková. 

Nemocnice opět odkládají výkony, koronavirová epidemie v České republice znovu nabrala na síle.

Jan Trnka

„Do jisté míry se to dalo očekávat. Čekal jsem, že vlna přijde, ale je to horší, než jsem si myslel,“ připouští biochemik Jan Trnka na Dvojce. 

Co jsme jako společnost zanedbali? „Je to víc faktorů. Víme, že většina Čechů příliš nedodržuje pravidla. Také víme, že účinnost vakcín klesá, i když je to proti těžkému průběhu spolehlivá ochrana. Také proočkovanost není příliš vysoká,“ vypočítává biochemik v pořadu Jak to vidí... 

Opatření budou přísnější

Nyní se podle Trnky dá očekávat, že protiepidemická opatření se zpřísní.

Čtěte také

Bohužel však chybí aktuální protiepidemický systém. „Státní orgány a vláda reagují ze dne na den. Proto lidé opatřením nedůvěřují,“ myslí si. 

Inspiraci by Česká republika mohla získat ze zahraničí. Některé státy dlouhodobou proticovidovou strategii mají. „Jmenujme například skandinávské státy, určitou strategii má Izrael. Dlouhodobou strategii má Rakousko nebo Portugalsko. To u nás bohužel nenastalo,“ míní Trnka. 

Testovat, očkovat, omezit kontakty

Jakými opatřeními lze ještě zvrátit rostoucí čísla, ať už v krátkodobém nebo dlouhodobém horizontu?

„Na prvním místě je očkování. Nástup imunity ale trvá několik týdnů, navrhuje dlouhodobý plán Trnka. „Imunita se zvýší zhruba měsíc po první dávce, říká biochemik. „Nyní je potřeba omezit kontakty a zavést nějaký typ pravidelného plošného testování.“ 

Povinné očkování? Ano

Zároveň biochemik připouští, že by souhlasil s povinným očkováním. „Jsem obecně pro, ale je otázka, jak to vymáhat. V Itálii zavedli opatření, že do práce můžete jen s očkováním,“ zamýšlí se.

Podle něj existuje skupina lidí, která by povinné očkování uvítali. Část populace ale očkování zásadně odmítá. Biochemik připouští, že překonat nedůvěru lidí, bude problém. „Informační kampaně a přesvědčování lidí mají u nás omezenou účinnost.“

Další témata rozhovoru: může třetí dávka vakcíny zvrátit vývoj pandemie; jak fungují léky na míru.

autoři: Zita Senková , Jan Trnka , juk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.