Biosenzor rozezná i množství viru u nakaženého. Na novém testu pracuje Akademie věd

26. říjen 2020

Fyzikální ústav Akademie věd přišel s nadějným biosenzorem, který by měl během několika minut odhalit i množství viru v těle. „Teď jsme ve fázi jednání s partnery z průmyslu a na základě dohod, které z toho vyplynou, bychom rádi pokročili směrem ke komercializaci a k uvedení biosenzoru co nejdříve na trh,“ říká vedoucí výzkumného týmu Hana Lísalová.

Lísalová zdůrazňuje, že průběžné výsledky výzkumu ukazují, že citlivost biosenzoru je srovnatelná s běžnými PCR testy, které se nyní k odhalení nákazy koronavirem používají:

Čtěte také

„Dostali jsme se do fáze, kdy se podařilo potvrdit funkčnost biočipu – celého toho systému. A došli jsme ještě o krůček dál, když jsme provedli zaslepenou studii a srovnávací studii s metodou PCR.“

A vysvětluje: „Všechny PCR vzorky, které byly negativní, byly negativní i na našem biosenzoru, stejné to bylo s pozitivními případy. Můžeme určit i koncentraci virových antigenů. To by byla opravdu veliká výhoda oproti stávajícím antigenovým testům, které ukazují jen rozdíl mezi ano a ne.“

Hlavně rychle a spolehlivě

Z testů, které jsou dnes českým lékařům oficiálně k dispozici, je přesný a spolehlivý pouze PCR test, který využívá stěr ze sliznice nosohltanu. Vědci po celém světě proto usilovně pracují na vývoji stejně spolehlivé, ale rychlejší varianty.

Čtěte také

PCR test totiž odhaluje genetickou informaci viru prostřednictvím rozštěpení a namnožení vzorku RNA. Problém ale je, že se tak děje v několika krocích, což zabere i několik hodin. Ale aby bylo testování efektivní, trvá to klidně půl dne nebo i celý.

A naopak rychlotesty, které dají výsledek do čtvrthodiny, bývají nepřesné, a to především u lidí bezpříznakových nebo s mírnými příznaky. 

Velké naděje pro rychlé odhalení nemoci covid-19 se vkládají do antigenních testů, které jsou založené na detekci specifického koronavirového antigenu. Testování zabere zhruba půl hodiny.

Jak ale ukázala srovnávací studie Fakultní nemocnice v pražské Motole, jejich citlivost je hluboko pod 70 procenty. To podle přednosty tamního Ústavu lékařské mikrobiologie Pavla Dřevínka znamená, že tyto antigenní testy nerozpoznají nemoc u tří z deseti pacientů, přestože měli i příznaky.

Proto výzkumníci pracují na rychlém testu, který by byl dostatečně přesný i rychlý. Své varianty už z českých vědeckých řad představily pražská a olomoucká lékařská fakulta nebo Zdravotní ústav Ostrava. Na své variantě testu pracuje také Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy.

Poslechněte si v audiozáznamu celé vysvětlení toho, jak se od sebe liší různé testy.

Spustit audio