Biskup Malý: Žasnu, jak se Německo s přísunem migrantů vyrovnává. Mít donekonečna zdvižené závory ale není možné

3. listopad 2023

Po útoku teroristů z islamistického hnutí Hamás na Izrael se Německo potýká s velkým počtem demonstrací, které čin radikálů oslavují. Nejčtenější německý deník Bild proto vydal padesátibodový manifest pro zdárné soužití v Německu. Proč je v sousední zemi tolik nenávisti? Biskup Václav Malý pohovoří ještě o novém snímku polské režisérky Agnieszky Holland a připomene nejvýznamnějšího umělce barokního umění v Čechách Petra Brandla.

Manifest sepsali šéfredaktoři listu Bild Marion Horn a Robert Schneider. Podle nich se Německo stává zemí plnou nenávisti k hodnotám a k demokracii. „Německo musí říct NE! nenávisti k Židům, mizantropii a všem, kteří nám říkají NE!,“ napsali. Každý, kdo chce ve spolkové zemi žít, musí podle nich dodržovat pravidla jako ve sdíleném bydlení, přičemž pro každého platí první článek ústavy, tedy že důstojnost člověka je nedotknutelná. „Z našeho pohledu neexistují žádní bezvěrci. Každý může věřit, v co chce a v koho chce. Klidně i na Santa Klause,“ glosují dál autoři.

Naučte se německy

„Jde o velmi zajímavý manifest, který vyjadřuje podstatné. Nejenom že zdůrazňuje důstojnost každého člověka, ale také proto, že se snaží prohlubovat respekt k druhému člověku, upozorňuje na důležitost slov prosím a děkuji, podporuje nezávislost soudů, rovnoprávnost mužů a žen, vyzývá k toleranci k jiným národům a náboženstvím i k tomu, aby se každý přistěhovalec naučil německy, a vnímal skrze jazyk kulturu státu, ve kterém získal azyl,“ říká v pořadu Jak to vidí... světící biskup pražský Václav Malý.

Podle Malého manifest velmi jasně pojmenovává obrat německé společnosti vůči těm přistěhovalcům, kteří nerespektují německé zákony a německou ústavou. „Děje se to solidním, klidným a pokojným způsobem. Není v tom žádná nenávist. V Německu je migrantů opravdu mnoho a já žasnu, že německá společnost je s to všechny přijmout, vyrovnat se s tím, aniž by tam vítězil nacionalismus nebo nenávist, i když to samozřejmě v některých politických uskupeních už bublá.“

Zvládneme to?

Z necelých 85 milionů obyvatel má skoro 24 milionů kořeny mimo Německo. V souvislosti s tím, co se děje nyní, se tak mnohým pozorovatelům začíná zdát, že heslo exkancléřky Angely Merkel z doby uprchlické krize v roce 2015 „Zvládneme to“ se začíná povážlivě drolit.

„Tendence tu pořád je. Migraci je ale třeba začít kontrolovat. Není možné mít donekonečna zdvižené závory, uvažuje Malý. Podle něj je třeba i nadále usilovat o to, aby se migranti dobře integrovali, což neznamená, že by měli ztratit svoji totožnost a kulturu, ale měli by pochopit kulturu té země, která jim poskytla azyl. „Ne tedy pouze vidět vyšší životní úroveň. Mimochodem jeden z důležitých požadavků manifestu je podpora těm, kteří nemohou pracovat, ale ne těm, kteří nepracují...,“ uzavírá biskup.

Spustit audio

Související