Borovanský Nazaret, který pomáhá lidem s postižením, se ocitl ve finanční tísni. Pomoci má sbírka

22. prosinec 2022 08:07

Středisko Husitské diakonie Nazaret z Borovan na Českobudějovicku žádá o pomoc. Kvůli zdražování materiálu a stále se zvyšujícím zálohám na energie se ocitlo ve finanční tísni. Chce udržet služby, které pomáhají dospělým lidem s postižením.

Nazaret provozuje chráněné dílny, centrum denních služeb a sociálně terapeutické dílny. Tam klienti nejčastěji pracují s keramikou. „Vyrábíme takové oblíbené domečky na svíčku, které se hodně prodávají před Vánoci, pak andílky, betlémy, různé postavičky, zvířátka,“ popisuje vedoucí služby Lucie Homolková.

V dílně už řadu let pracuje například nevidomá Hanka Špuláková. „Teď dělám kulatý květináč do formy. Ono se to dá naučit, i když člověk nevidí. Jsem tu tolik let, že už to zvládám v pohodě,“ říká.

Hlavním posláním Nazaretu je pomáhat lidem se zdravotním postižením či omezením zapojit se do běžného života. „Nazaret má už od svého založení takové motto, že každý člověk má nějaký handicap a nějaké obdarování. A smyslem Nazaretu je vytáhnout na povrch u každého člověka to jeho obdarování, aby prožil plnohodnotně každý den, byl v kolektivu, nezůstal sedět doma nebo v nějakém ústavním zařízení,“ vysvětluje ředitelka Jana Kverková.

Podpořit zařízení v těžké situaci má dobročinná sbírka. „Náklady rostou, ceny energií se ztrojnásobily a neznáme ještě cenu pro příští rok. K tomu jdou nahoru i pohonné hmoty, je dražší hlína, provoz,“ líčí Jana Kverková. Podrobnosti o sbírce zájemci najdou na webových stránkách střediska Husitské diakonie Nazaret.

Spustit audio

Související