Brahms a Dvořák v podání Vídeňských filharmoniků, Igora Levita a Jakuba Hrůši na festivalu Dvořákova Praha

13. září 2023

Vídeňští filharmonikové, které většina z nás zná spíše z lehčího novoročního repertoáru a v kulisách Zlatého sálu vídeňského Musikvereinu, vystoupili ve středu na prknech Dvořákovy síně pražského Rudolfina, aby přednesli dva majestátní opusy úzce spřízněných klasiků druhé půle 19. století. 

V Brahmsově čtyřvětém Koncertu pro klavír a orchestr č. 2 B dur spojili síly s rusko-německým pianistou Igorem Levitem, který je znám nejen svou brilantní, leč neortodoxní nástrojovou virtuozitou, ale také společensko-politický aktivismus. V druhé půli koncertu pak zazněla Dvořákova Symfonie č. 8 G dur „Anglická“, kterou velký dvořákovský odborník a milovník Jarmil Burghauser nazval „díkuvzdáním za krásné dary života, přírody i lidského společenství“. 

PROGRAM 
Johannes Brahms: Klavírní koncert č. 2 B dur op. 83
Antonín Dvořák: Symfonie č. 8 G dur op. 88 „Anglická“
Uvádí Martina Kolajová.

Vídeňští filharmonikové

Dvořákova Osmá je ovšem anglická jen podle přízviska, jež se vztahuje k faktu, že její partitura vyšla poprvé u anglické firmy Novello (nikoli u „dvorního“ Dvořákova nakladatele Fritze Simrocka). Hudebními kvalitami je to ovšem dílo ryze české. Zárukou toho pravého českého ducha, ale také nejvyššího uměleckého standardu a zážitku zcela mimořádného byl dirigent večera Jakub Hrůša.

Čtěte také

„Provádět ten nejlepší repertoár, s těmi nejlepšími interprety, tím nejlepším možným způsobem.“ Na této maximě postavil roku 1842 nově vznikající orchestr jeden z jeho zakladatelů, skladatel a dirigent Otto Nicolai. A v DNA Vídeňských filharmoniků je tato zásada vepsána dodnes. Orchestr je ceněn pro nezaměnitelný „vídeňský zvuk“ (kulatý, vřelý, spíše tmavšího zbarvení), jedinečně nuancované interpretační umění předávané z generace na generaci i nesrovnatelné zkušenosti a flexibilitu, kterou všem hráčům propůjčuje současné angažmá v orchestru Vídeňské státní opery.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.