Bramborová kaše zapečená s vejci

9. březen 2020

I když se zdá, že v názvu je vše podstatné, není tomu tak. Důležitou součástí pokrmu z babiččiny kuchyně je domácí sýr.

Bramborová kaše zapečená s vejci

1 kg brambor
2 dcl smetany
30 dcl mléka
5 dkg másla
sůl
kmín
4-5 vajec
15 dkg tvrdého sýra
zelená petrželka
česnek dle chuti

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky, zalijeme vařící vodou, osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka. Z měkkých brambor slijeme vodu, přidáme máslo a rozmačkáme. Po částech vmícháváme horké mléko se smetanou (množství záleží na druhu brambor) a vyšleháme hladkou kaši. Do kaše vmícháme hrst nastrouhaného sýra, rozmačkaný česnek a najemno posekanou petrželku. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Urovnáme do ní bramborovou kaši. Lžící vyhloubíme důlky a do každého rozklepneme jedno vejce a osolíme. Vložíme do trouby a pečeme do ztuhnutí vajec. Potom posypeme povrch sýrem a dopečeme dalších asi 10 minut. Po vytažení z trouby necháme 15 minut odpočinout.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.