Znamení:
Býk
Životní motto:
Vždycky je třeba obětovat něco, co chceš, kvůli něčemu, co chceš víc.
Co dělám v rozhlase:
V rozhlase pracuji jako externista. Snažím se posluchačům přiblížit něco málo z pokladů tradiční lidové kuchyně v Pojizeří a Podještědí, takové návody a recepty na kulinářské skvosty, které uměly naše babičky a prabáby vykouzlit z velmi jednoduchých surovin, dochucených kořením a bylinkami ze zahrádky.
Současně a před rozhlasem:
S libereckou redakcí Českého rozhlasu spolupracuji od roku 2016. Mým hlavním povoláním byla práce v Muzeu Českého ráje v Turnově, kde jsem pracovala jako ředitelka a etnolog. (Pozn. red.: do roku 2020, poté zůstala paní Jakouběová v muzeu jako zástupce ředitele a vedoucí oddělení, kurátorka sbírkových fondů etnologie a uměleckého řemesla.)
Vystudovala jsem dějiny umění a etnologii na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuji se problematice lidové kultury Pojizeří, zejména studiu lidové architektury, obřadů a obyčejů. S touto tematikou připravuji scénáře pro výstavy a expozice, občas se mi podaří napsat a vydat knihu.
Co mě baví:
Volný čas, kterého mám čím dál méně, trávím se svou rodinou, zahradničením a putováním po zajímavých místech.
Všechny články
-
Ořechové kroužky od Mikulášky
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nepřipomínají jen dobroty, ale také lidové tradice, které se z našeho života vytratily. Tentokrát to bude Mikuláška.
-
Figurky z těsta
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou mikulášskou nadílku v česko-německých obcích a k tomu přidají návod na figurky z těsta.
-
Koleno na zelí podle receptu z Pojizeří
Na svatou Barboru připrav mlat a stodolu…, říká prosincová pranostika. Ana co se mlatci po dokončení práce těšili? Na pivo a něco dobrého.
-
Faulky od Barborky
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlují rozdíl mezi českou a německou podobou obchůzek Barborek a mají recept na cukroví zvané faulky.
-
Hubinky čokoládové podle prvorepublikové kuchařky
Elektrické svíčky, strom republiky a hubinky čokoládové. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží prvorepublikový advent.
-
Medový punč
Adventní čas byl před 100 lety mnohem magičtější a tajemnější než dnes. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na medový punč, který zaháněl i tajemné bytosti.
-
Kreplach od pekáčové báby
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás vezmou na výlet do pražských ulic a trhů, kde jídlo kolemjdoucím nabízely takzvané pekáčové báby. Ochutnat u nich mohli kreplach.
-
Pečené knedlíky podle babičky Vladimíry Jakouběové
Recept pochází pohraničí, kde převažovalo německé osídlení, a symbolem tamní kuchyně byly knedlíky. Babička paní Jakouběové se ho naučila na handlu v Jablonci nad Nisou.
-
Sirup ze špikrnátu podle starého herbáře
Když se řekne špikrnát, málokdo si představí, co to je. Levandule, to už budeme znát. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají další zajímavosti o oblíbené bylince.
-
Perníková srdcata na svatou Kateřinu
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomínají nejen dobové recepty, ale také zvyky. Třeba ty spojené se svatou Kateřinou. A přidají recept na perníková srdcata.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- následující ›
- poslední »